Állás után költöző orvosok, ápolók

Elindultak szerencsét próbálni a kórházi ágyszám-csökkentések, intézménybezárások miatt állástalanná vált orvosok és szakápolók. Lakhelyüktől akár száz kilométerre is hajlandók elmenni a szakmában maradás, a megélhetés reményében.

Egyes vidéki kórházakban már "túlkínálat" van az évek óta betöltetlen patológusi, altató-orvosi, pszichiáteri helyekre jelentkezőkből.

A munkanélkülivé vált orvosok egy része akár lakóhelyétől több száz kilométerre is hajlandó elköltözni, hogy megfelelő álláshoz jusson. Sarkadi Tibor például Borsodból, Edelényből költözött az ország másik szegletébe, Zalaegerszegre. Korábbi munkahelyén, az edelényi kórházban ugyanis megszűnt az aktív belgyógyászat. Igaz, Sarkadi doktor még egyedül él, nincs gyereke, felesége még a szakvizsgájára készül - így könnyebb volt mozdulnia, új életet kezdenie.

Ez a helyzet persze egyáltalán nem szokásos, Sarkadi doktor is tisztában van azzal, hogy családos kollégái komoly dilemmával szembesültek, amikor a költözés és a helyben maradással esetleg járó munkanélküliség között kellett választaniuk. Sarkadi doktor a zalai megyeszékhelyen az orvosszállón kapott helyet, a költözés így is sok pénzébe került.

Az edelényi orvos esete nem egyedi - egyre többen indulnak el szerencsét próbálni. Akad, aki lakást vásárol, s letelepedik, mások albérletbe mennek, de nem ritka az sem, hogy az új településen munkát vállaló egészségügyi szakemberek az új város orvos- vagy nővérszállóján kezdik új életüket.

Sok kórház külön kedvezményekkel csábítja magához a számára szükséges orvosokat, ápolónőket. Szolnokon például az utóbbi időben egyre több állástalanná vált budapesti és debreceni orvos jelentkezett munkára. Megtudtuk: a kórház vezetői így betölthettek olyan belgyógyászati, sebészi, patológusi és szakápolói helyeket is, amelyekre korábban hiába vártak jelentkezőket. Akad, akinek a továbbképzését is támogatják.

Sebestyén Mihály, a szolnoki Hetényi Géza Kórház orvos igazgatója arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben szinte mindennap kopogtatott náluk orvos vagy szakápoló. Debrecenből például egy egész patológuscsoport - főorvos és rezidensei - jelezték: szívesen munkába állnak a Tisza-parti városban. A debreceni Kenézy Gyula Kórházban ugyanis korábban már csaknem háromszáz fős létszámleépítésre került sor, és további létszámcsökkenés várható.

A hajdúsági orvosok általában először a hozzájuk közelebb eső Karcagon próbálkoznak, ám ott szinte minden álláshely betöltött, így jutnak el Szolnokig, ahol akár szolgálati lakást is tudnak adni egy-egy szakorvosnak, vagy orvos házaspárnak. Csábítóak a feltételek a Békés megyei Orosházán is: kiemelt bérezést, letelepedési és lakhatási támogatást nyújtanak az ideköltöző orvosoknak. Egyes diagnosztikai szakmákban akár az alapbér kétszeresét is kifizetik, megegyezés szerint szolgálati lakást és másfél millió forint egyszeri támogatást is adnak, amelyet öt év elteltével nem kell visszafizetni. Ide, a májusban induló sürgősségi betegellátó osztályra traumatológust és aneszteziológust várnak, emellett reumatológusra és laborosra is szükség van, továbbá különösen megbecsülnék azt a patológust is, aki az orosházi kórház mellett kötelezné el magát - közölte Gervain Mihály főigazgató.

Pécsről eddig nem jelentkezett senki Orosházára patológusnak, noha a baranyai megyeszékhelyen sok az elbocsátott orvos. A Baranya Megyei Kórház 585 aktív ágyából 340-et tarthatott meg, így a kórháznak - miként azt Ruzsa Csaba főigazgató elmondta - a 980 dolgozó csaknem ötödétől meg kell válnia. Az elbocsátott orvosok harmada a pécsi klinikákon, illetve a régió kisebb városainak kórházaiban álláshoz juthat, ám a többi orvos és a szakdolgozók jövője bizonytalan.

Amíg az ország keleti feléből inkább a nyugati országrész felé igyekeznek az orvosok, addig a nyugati megyékből már inkább Ausztria és Németország irányába kacsingatnak. Molnár László, a szombathelyi Markusovszky kórház egyik szülész-nőgyógyásza érdeklődésünkre elmondta: fizetés nélküli szabadságot vett ki, hogy Ausztriában dolgozzon, s döntéséhez az egészségügyben kialakult "kaotikus helyzet" adta meg a végső lökést. Magyarországi bérénél sokszorta magasabb jövedelemért dolgozik, munkába járáshoz a 30-40 kilométeres távolság nem okoz gondot. Rajta kívül egy baleseti sebész főorvos is Ausztriába jár át dolgozni Szombathelyről, egy patológus és egy belgyógyász pedig Angliában próbált szerencsét.

Ingyenes nyelvtanfolyam

Az elbocsátott orvosok, ápolónők elhelyezkedését a munkaügyi központok is próbálják segíteni. Felmérik a munka nélkül maradók igényeit, végzettségét, mobilitását, s ennek alapján ajánlanak állást és átképzést az érintetteknek. A feladat nem könnyű: eddig még nem volt arra példa, hogy állás nélkül maradó orvosok és ápolók egész csoportjának kellett volna új perspektívát kínálni. Az ápolók, szakdolgozók egy része szociális területen - idősek otthonában, gondozási központokban - remélhetnek megélhetést. Azt, hogy egy orvos milyen átképzésben részesülhet, a munkaügyi központok szakemberei egyelőre elképzelni se tudják.

Baranyában az állás nélkül maradt orvosok és szakdolgozók elhelyezkedési esélyeit azzal növelik, hogy aki közülük idegen nyelvet akar tanulni, a munkaügyi központ tanfolyamain ingyenesen részt vehet. Akkor sem kell térítést fizetniük, ha előre bejelentik: külföldi munkavállalás okán kérik a kurzust.

Mozgásszervi probléma - mûtét a szolnoki kórházban
Mozgásszervi probléma - mûtét a szolnoki kórházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.