Legitimációs bizonytalanság áll a "komcsizás" mögött

A NOL-on "Fasiszta kutyából demokratikus szalonna" címmel megjelent elemzés kapcsán Csizmadia Ervin politológus levelében kifejtette: nem hallgathatja el félelmét, hogy itt a "komcsizás" problémájánál bonyolultabb kérdéssel állunk szemben.

"Egyetértek: nagy siker lenne, ha e cikket elolvasva akár egyetlen komcsizó olvasó is újragondolná nézeteit" - írja Csizmadia Ervin. - "Van azonban egy félelmem, s ezt nem hallgathatom el. Ez pedig az, hogy itt nem is biztos, hogy csupán "komcsi problematikáról" (azaz arról, hogy "bolsevik kutyából nem lesz demokratikus szalonna") van szó. Hanem talán arról, hogy a legimitás igen súlyos és bonyolult kérdésével nézünk szembe.

Ezt a problematikát a magyar jobboldal (szellemileg igénytelen, intellektuálisan gyenge) álláspontja, szokás szerint, nem érdemesíti közéleti vitára. Holott nagyon is megérné a közéleti vitát.
(...)

Az az érzésem, hogy Magyarországon VAN legitimációs bizonytalanság. Ez természetesen nem ugyanaz, mint az illegitim kormány jobboldali doktrinája. De a baloldalnak sem szabadna megijednie attól, hogy valamilyen módon megértse, hogy a legitimitás, sajnos, nem jelent automatikusan előálló valamit.
(...)

Azaz a legitimitás nem egyenlő a választási eredményekkel, vagy a demokratikus intézmények összességével. A legitimitás kölcsönös elfogadás és tisztelet.
(...)

Lehetséges, hogy a mai Magyarországon még nincs meg ez a biztos talaj. Ez még egy (vagy már újra) forrongó ország, amelyben persze állhatatos kísérleteket kell tenni a legitimitás teljessségének biztosítására.
(...)

Mélyen meg vagyok győződve róla, hogy a legitimitás talán a legbecsesebb politikai és társadalmi érték. De azt is látnom kell, hogy megteremtése nem olyan könnyű és egyértelmű, mint azt az átmenet romantikus éveiben gondoltuk.

Illegitimitásról tehát szó sincs, bizonytalanságról ellenben igen. Ha ezt a megkülönböztetést meg merjük tenni, talán termékeny vitává is tudjuk fordítani a pillanatnyi hallgatást, rosszabb esetben: gyűlölködést."

Csizmadia Ervin levele és az érkező hozzászólások a Nolblogon olvashatók.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.