Felborulhat a tűzszünet Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között

Három palesztin fegyverest lőttek le izraeli katonák szombaton a ciszjordániai Dzsenínben és térségében, ugyanott egy palesztin rendőr és később egy fiatal palesztin lány is halálos lövést kapott - közölték helyi biztonsági és kórházi forrásból.

A palesztin források szerint az izraeli hadsereg egyik különleges egysége tüzet nyitott a gépkocsira, amelyben a Fatahhoz kötődő radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjai két aktivistája és az iszlamista szélsőséges Iszlám Dzsihád egy tagja utazott. Ketten a helyszínen, harmadikuk a kórházban halt bele súlyos sebesülésébe.

Az izraeli hadsereg szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az észak-ciszjordániai város térségében egy álcázott egység hajtott végre - közelebbről nem részletezett - műveletet, amikor észrevették és azonosították a három palesztin fegyverest, akik rájuk lőttek. Az egység ezután viszonozta a tüzet és megerősítette, hogy mindhárom palesztint eltalálták - tette hozzá a szóvivő.

Délelőtt egy 23 éves palesztin rendőrt ért halálos találat egy Dzsenínhez közeli faluban végrehajtott izraeli katonai akció során, miután az izraelieket megtámadták - tájékoztatott az izraeli hadsereg. Szombat este szintén Dzsenínben egy 17 éves palesztin lány vesztette életét, miután eltalálta több izraeli lövedék. A palesztin népfelkelés, az intifáda kitörése, 2000 szeptembere óta a francia hírügynökség összesítése alapján 5666-an vesztették életüket az izraeli-palesztin konfliktusban, az áldozatok nagy többsége palesztin.

Palesztin rakétatámadásra izraeli rakéta felelt

Palesztin területről indított rakéta csapódott be szombat este a dél-izraeli Szderót településen, kisebb sérüléseket okozva az eltalált ház lakóinak - jelentették az izraeli tv-állomások. A támadás után nem sokkal izraeli repülőgépről kilőtt rakéta talált el egy gépkocsit a Gázai övezet északi részén, egy palesztint megölve és egy másikat megsebesítve. Szderót, amely a Gázai övezet határán fekszik, korábban gyakori célpontként szolgált az onnan indított rakétatámadásoknak.

Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő szerint két rakéta csapódott be a határ menti városba, az egyik lövedék eltalált egy lakóházat. A harmadik rakéta Szderót közelében csapódott földbe. Az izraeli mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a házban ketten könnyebben megsérültek, akiket kórházba szállítottak. Négy további személy - köztük helyi lakosok elmondása szerint egy állapotos asszony - sokkot kapott és a helyszínen orvosi ellátásban részesült.

 A támadást még egyetlen szervezet sem vállalta magára. A Gázai övezet északi részén palesztin lakosok úgy nyilatkoztak, hogy szélsőségesek lőtték ki a rakétákat, amelyek közül több idő előtt, még a levegőben felrobbant. Röviddel a rakéták becsapódása után izraeli repülőgépről kilőtt rakéta talált el egy gépkocsit a Gázai övezet északi részén, nem messze attól a helytől, ahonnan a palesztin lövedékeket elindították - közölték palesztin tisztségviselők. Az autóban utazók egyike meghalt, a másik személy megsebesült. A halott egy 37 éves gázai férfi, a másik személy kiléte és állapota egyelőre nem ismert. Helyi lakosok úgy tudják, hogy az illetők az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez tartoztak.

 Militáns körökből származó értesülés szerint a rakétatámadás megtorlása volt annak, hogy izraeli katonák négy palesztint, köztük két militáns szervezet három aktivistáját gyilkolták meg szombaton Ciszjordániában. Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott a válaszcsapásról.

A rakétatámadás felborulással fenyegeti a tavaly novemberben meghirdetett tűzszünetet Izrael és a gázai övezeti szélsőséges szervezetek fegyveresei között. A fegyvernyugvás látványosan visszavetette a közvetlen összecsapásokat, de a szórványos rakétatámadások folytatódtak. Izraeli tisztségviselők korábban kijelentették, hogy nem fogják eltűrni a további rakétatámadásokat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.