A honvédelmi tárca kiadta a tubesi radar építési engedélyét

Kiadta a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor telepítésére vonatkozó első fokú építési engedélyt az első fokú hatóságként eljáró Honvédelmi Minisztérium. Majdnem biztos, hogy az engedély nem lesz jogerős 15 nap múlva, ugyanis azok a pécsi magánszemélyek, akik ügyfélként kívánnak részt venni a procedúrában – várhatóan – megfellebbezik a pénteken kiadott engedélyt.

Kiadta a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor telepítésére vonatkozó első fokú építési engedélyt az első fokú hatóságként eljáró Honvédelmi Minisztérium építéshatósági osztálya - közölte a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztálya. A HM építéshatósági osztálya több mint száz ügyfelet és az érintett szakhatóságokat is értesítette, egyebek mellett Pécs megyei jogú várost, a Civilek a Mecsekért Mozgalmat, az Istenkúti Közösségért Egyesületet, az Összefogás Pécsért Egyesületet, a Pécsi Zöld Kör Egyesületet, valamint a Védegyletet. Nyolc ügyfél élt irat-betekintési jogával az eljárás során - áll a tájékoztatóban.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere – tudósítónk kérdésére válaszolva – elmondta, hogy a város hétfőn vizsgálja meg az engedélyt, s ha az önkormányzat szakértői úgy látják, hogy a radar terve ütközik a pécsi építési szabályokkal, akkor a város megfellebbezi a HM döntését.

Függetlenül attól, hogy az önkormányzat miképp határoz, csaknem biztosra vehetjük, hogy az engedély nem lesz jogerős 15 nap múlva, ugyanis azok a pécsi magánszemélyek, akik ügyfélként kívánnak részt venni a procedúrában – várhatóan – megfellebbezik a pénteken kiadott engedélyt. Erről a szándékról Vicze Csilla, ügyvéd, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője tájékoztatta tudósítónkat.

Mint a szóvivő elmondta, a honvédelmi tárcánál 150 pécsi jelentkezett be ügyfélként, s ők többnyire élni is fognak a fellebbezési jogukkal. A fellebbezők főképp arra hivatkoznak majd, hogy a radar egy 154 ezer lelkes város fölé magasodna, s ez a létesítmény – mivel katonai célponttá teszi Pécset – veszélybe sodorhatja az ittenieket.

Vicze Csilla szerint a lokátor idetelepítése sérti az elővigyázatosság elvét, illetve az ezt szavatoló törvényeket és a nemzetközi megállapodásokat. Ha a másodfokú hatóság – ami szintén a HM – elutasítja a fellebbezést, akkor az ügyfélként bejelentkező civilek a Fővárosi Bíróságon támadják meg az engedélyt.

A CMM szóvivője beszélt arról is, hogy egyre több, a Tubeshez közel lakó pécsi jelezte: amennyiben megépül a radar, akkor ingatlanjuk értékvesztése miatt kártérítésre tartanak igényt, s ennek érdekében akár pert is hajlandók indítani a HM ellen.  

A miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Pécsi civil szervezetek tavaly szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdtek egy Tubessel kapcsolatos népszavazás kiírásáért.

Az idén márciusban megtartott helyi népszavazás érvénytelen lett, ugyanakkor a szavazók többsége elutasította a radar megépítését.

A pécsi közgyűlés március 22-i rendkívüli ülésén nem szavazta meg, hogy változtatási tilalmat rendeljenek el a katonai radar építési helyszínére.

(forrás: MTI, pécsi tudósítónk, Ungár Tamás)

A radar látványterve
A radar látványterve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.