Mogadishuból a milliós lakosság harmada menekült el

Kiújultak a harcok szombat reggel Mogadishuban a szomáliai elnököt támogató etióp hadsereg és az iszlamista felkelők között, és az összetűzéseknek legkevesebb 73 halálos áldozata van, többségük helyi lakos - közölték helybeliek és kórházi források.

Az éjszaka csak szórványos lövöldözés volt, miután az azt megelőző 24 órában harmincan meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek az összecsapásokban. A legtöbb halálos áldozat tüzérségi lövedékek becsapódása miatt vesztette életét, a sűrűn lakott és forgalmas piacot üzemeltető al-Baraka lakónegyedben 20 lakos halt meg az egymással szemben álló erők aknagránátjaitól.

Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának pénteki közleménye szerint a harcok elől február eleje óta több mint 320 ezer lakos - az egymilliós szomáliai főváros közel egyharmada - menekült el Mogadishuból, a korábbi adatokhoz képest ez több mint 100 ezer újabb menekültet jelent. A segélyszervezetek humanitárius katasztrófától tartanak, ugyanis a vidékre menekült több tízezer ember nagy része a szabad ég alatt él, és alig jut vízhez, élelmiszerhez és más alapvető ellátáshoz.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.