Simonyi és társai hazaérkeztek az űrből

"A fedélzeten minden rendben van, a legénység közérzete jó - közölte a földet érés után a Szojuz TMA-9 űrhajó parancsnoka, az orosz Mihail Tyurin.

Földet ért a kijelölt térségben szombaton a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egysége, amellyel két profi űrhajós társaságában az amerikai-magyar űrturista, Charles Simonyi is hazatért a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött saját 11 napos küldetéséből.

A Moszkva melletti Repülésirányító központ közlése szerint az ejtőernyőkkel fékezett kabin a terveknek megfelelően közép-európai idő szerint délután fél három után néhány perccel ereszkedett le a kazahsztáni sztyeppére, Dzsezkazgantól 135 kilométernyire északra.

Az ejtőernyőkkel fékezett kabint már a levegőben felfedezték és kísérték az orosz kutató-mentő egységek.

Bár a leszállás kazahsztáni helyszínén enyhe esti idő van, az űrhajósokat meleg takaróval és forró teával kínálták a mentőcsapat tagjai, miután szkafanderük az űrhajón kívül nem biztosít meleget nekik. A legénység tagjait orvosi vizsgálatnak vetik alá, mielőtt a Moszkva melletti Cskalovszkij repülőtérre indulnak velük.

A Szojuz TMA-9 fedélzeti nyílásait közép-európai idő szerint 8 óra után néhány perccel zárták le, majd a három órás kötelező ellenőrzések után az űrhajó 11 óra 11 perckor - vagyis pontosan az előre meghatározott menetrend szerint - levált az ISS-ről.

Az űrhajó irányítását az automatika vette át, amely három órán keresztül navigálta a Szojuzt a leszállási körzetbe. A leszállás előtt 50 perccel, 350 kilométeres magasságban a hajtóművek megkezdték a fékezést, majd az űrhajóról levált a visszatérő egység.A Pille sugárdózismérő magyar tervezője Simonyival dolgozna

Közösen szeretné értékelni az űrállomáson rögzített adatokat Apáthy István űrkutató mérnök, a Pille elnevezésű sugárdózismérő tervezője Simonyival.

A KFKI Atomenergia Kutatóintézetének a Pille műszaki fejlesztéséért felelős vezetője, Apáthy István szerint a műszert még Farkas Bertalan számára fejlesztették ki, Simonyi most a Pille utódját használta.

A szakember szerint az adatokat tartalmazó memóriakártyát mindig űrhajósváltáskor hozzák le a Földre, majd elküldik a moszkvai orvos biológiai kutatóintézetbe. Ott a "nyers adatokat" számítógépre viszik és az interneten elküldik a magyarországi intézetbe, ahol a kiértékelést végzik.

Hozzátette, hogy Simonyi elvégezte az egy hónapos leolvasást, két műszert pedig magához vett: az egyiket mindig magánál tartotta és minden nap leolvasta, a másikat a hálózsákjában helyezte el.

"Így kapunk az ő személyes dózisáról egy naponkénti kiértékelést és egy nagyon részletes felbontást" - hangsúlyozta Apáthy István.

A másik műszer elhelyezése kapcsán kitért arra, hogy a hálóhely teljesen a fal mellett van, nincs olyan jól árnyékolva, mint általában az űrállomás belseje, csak a fal választja el az űrtől. Ott a legmagasabb a sugárzás, közlése szerint azonban szó sincs arról, hogy a szint veszélyes lenne. Az utolsó reggeli

"Búcsúreggelivel" köszönt el szombat reggel a Nemzetközi Űrállomáson maradó társaitól Charles Simonyi.
11 nappal ezelőtt érkezett az ISS-re az űrállomás új állandó személyzetével, két hivatásos orosz űrhajós társaságában, akikkel egy ideig még az űrben marad egy amerikai űrhajósnő is. A most hazatérők majdnem hét hónapot, 215 napot dolgoztak az űrállomáson.

Az orvosok javaslatára, tekintettel a szombati nehéz munkanapra pénteken az űrhajósok korán, már közép-európai idő szerint déli 12 előtt lepihentek, s valamivel éjfél előtt keltek. Az utolsó közös étkezésük az ISS munkarendje szerint ebéd volt, habár inkább "búcsúreggelinek tekinthető, hiszen magyar idő szerint reggel öt órakor került rá sor.

Közép-európai idő szerint reggel 6 óra 40 perckor Simonyi és a hazatérő két hivatásos kozmonauta nekilát az ISS-hez csatlakozott Szojuz TMA-9-es űrhajó felkészítéséhez a visszatérésre. Átpakolták a tudományos kutatások eredményeit, amelyet már a Földön elemeznek tovább. Ez utóbbira azért van szükség, mert bizonyos mintákat a lehető legtovább hűtőszekrényekben tárolnak, s csak az utolsó pillanatban kerültek át a visszatérő egységbe.

A visszatérést különben eredetileg péntekre tervezték, de egy nappal elhalasztották, mert áradások miatt módosítani kellett Szojuz-kapszulájuk kazahsztáni leszállásának helyszínét. (MTI)

Megérkezett 11 napos ûrutazásából Charles Simonyi
Megérkezett 11 napos ûrutazásából Charles Simonyi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.