Vezérváltás a magyar Siemensnél is

Távozik a magyar Siemens vezetője: Beke-Martos Gábor elnök-vezérigazgató helyére "külső ember" kerül. A több zűrös ügybe keveredett cég nem cáfolt. A korrupciógyanúba került német anyavállalat felügyelőbizottságának elnöke tegnap lemondott.

Minden jel szerint maguk alá temetik a Siemens Magyarország Zrt.-t is érintő rendőrségi ügyek a társaság elnök-vezérigazgatóját, Beke-Martos Gábort is. Úgy tudjuk: a posztot hamarosan Szentkuti László, a szombathelyi Epcos Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója foglalja el. Megkeresésünkre Szentkuti úgy reagált: "Nem cáfolom a hírüket, ám még nincs végleges megoldás. Ahhoz, hogy egy részvénytársaság élén változás történjen, arról a közgyűlésnek kell döntenie, a napokban pedig - ismereteim szerint - a Siemensnél nem tartottak közgyűlést." A Siemens szóvivője azt mondta: nem tud arról, hogy a jelenlegi elnök-vezérigazgató távozna a társaságtól. Ezzel nem erősítette meg, de nem is cáfolta információnkat.

A váltás - pontosabban egyelőre még csak a szándéka - a cég körüli fejlemények tükrében aligha nevezhető váratlannak. A Budapestnek szállított Combino villamosokkal kapcsolatos korábbi fiaskók jelentik a legkisebb problémát, hiszen a Siemens Magyarországgal kapcsolatban a Nemzeti Nyomozóiroda (NNyI) több ügyben is eljárást indított. Ezek közül az egyik az a vesztegetési botrány volt, amelyben az NNyI a közelmúltban vádemelést is javasolt a Siemens egyik igazgatójával szemben. A hírek szerint ugyanis készpénzért és egyéb ajándékokért olyan információkat "vásárolt" a Honvédelmi Minisztérium dolgozóitól, amelyek segítségével a német hátterű cég kedvezőbb helyzetbe került a laktanya-felújítási tenderen. A másik ügyben egy számlagyár körül folyik a nyomozás. E szerint fél tucat, hajléktalanok által "vezetett" társaság bocsátott ki összesen 1,5 milliárd forint értékben olyan számlát - többek közt a Siemensnek is -, amelynek kifizetése mögött nem volt valós teljesítés. (Ilyen módszerrel egy cég akár csúszópénzalapot is képezhet.)

A harmadik, sikkasztási ügyben a BRFK nyomoz. Itt Farkas Imre, a SATeLIT TV tulajdonosának állítása szerint 2001-ben azzal a feltétellel kapott 1,351 milliárd forint támogatást a kereskedelmi csatorna az ipari óriástól, hogy cserébe 720 milliót "kölcsönadott" - vagyis viszszacsorgatott - a számára.

A hajléktalanügyet a hazai Siemens eddig érdemben nem kommentálta, míg a SATeLIT-ügyben azt közölte: pert fontolgat Farkas ellen, aki megsértette a társaság jó hírnevét.

A magyar Siemens alighanem igyekszik minél hamarabb maga mögött tudni a zűrös múltat, erre utal az is, hogy - a Siemens szokásaival ellentétben - az új első számú vezető kívülről érkezik, vagyis nem a cég egyik vezetője lép előre. Igaz: Szentkuti Lászlónak nem lesz teljesen ismeretlen a Siemens. Mostani munkahelyének, az Epcosnak az anyavállalata ugyanis a Siemens Matsushita Components konszernből született meg. Az Epcosban a Siemens jelenleg is nagyobb részesedéssel bír, a német társaság a "passzív elektronikai alkatrészek" piacának egyik legnagyobb szereplője. A magyar üzemben 1500 embert foglalkoztatnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.