Szili Pozsonyban: Ipoly hidat, legalább egyet!

A kassa-miskolci gyorsforgalmi út felépítéséről, az Ipoly hiadak mielőbbi felújításának lehetőségeiről és a szlovákiai magyar nemzeti közösség kulturális életének és művelődésének támogatásáról tárgyalt ma Pozsonyban Szili Katalin szlovák partnerével, Pavol Paškával.

A szlovák házelnök kérésére részt vett a találkozón elődje, Bugár Béla, az MKP volt elnöke is.

Szili Katalin a tárgyalás után elmondta, hogy a két ország közlekedési tárcájának vezetője valószínűleg még ebben a hónapban emlékeztetőt ír alá a Kassát Miskolccal összekötő gyorsforgalmi út felépítéséről. – Legkésőbb 2010-ben megtarthatjuk az avató ünnepséget – fogadkozott Pavol Paska. A budapesti házelnök örömmel értesült arról, hogy a szlovákiai magyar közösség kulturális életének támogatására szánt pozsonyi állami támogatást idén sem csökkentik. Szlovák partnere megigérte azt is, hogy állami forrásból növelik a révkomáromi Selye János Egyetem idei támogatási keretét, hogy a magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény be tudja fejezni a korszerű oktatáshoz szükséges beruházásait. Szili Katalin szorgalmazta a második világháború után felrobbantott Ipoly hidak felújításának mielőbbi megkezdését is, mert ezzel lényegesen javulhatna a határokon átívelő regionális együttműködés.

Ezután a magyar vendég a Magyar Koalíció Pártjának székházába látogatott, ahol Csáky Pál elnök kérte Szili Katalint: járjon közbe annak érdekében, hogy mielőbb újítsák fel budapesti és a pozsonyi kulturális minisztérium között évekkel ezelőtt megkötött, s nemrég lejárt szerződést, amelynek értelmében közösen finanszírozzák a két ország közös múltját jelképező, illetve a két nemzet történelméhez kapcsolódó műemlékeket. Szorgalmazta azt is, hogy a hangzatos fogadokozások után a két kormány legalább egy Ipoly hidat újítson fel a következő esztendőben. Végül az MKP elnöke szakmai és anyagi támogatást kért olyan tudományos konferencia megtartásához, amelyben a szlovákiai magyarság helyzetét, lélekszámának fogyását, asszimilációját és szülőföldjéről való elvándorlásának okait elemzik.

Az Országgyűlés elnöke kora délután a szlovákiai magyar kiadók vezetőivel és más közéleti személyiségekkel találkozott, majd dél-szlovákiai körútra indult. Látogatását vasárnap Kassán fejezi be, ahol Pavol Paska társaságában tekinti meg a kelet-szlovákiai megyeszékhely nevezetességeit.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.