Gigakórház Észak-Budának?

Észak-budai integrált kórház létrehozására tett javaslatot Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a közgyűlésnek. A Szent János, a Szent Margit Kórházat és a Budai Gyermekkórházat magában foglaló intézmény egy igazgatást kapna, de telephelyszerűen működne a jövőben. Bús Balázs, III. kerület polgármestere szerint törvényt sértett a Margit kórház átalakítása kapcsán az ÁNTSZ, az Egészségügyi Minisztérium és a fővárosi önkormányzat.


Észak-budai integrált kórház létrehozására tett javaslatot Budapesten a  főpolgármester-helyettes a közgyűlésnek - erről maga Horváth Csaba  beszélt pénteken a fővárosban. A Szent János, a Szent Margit Kórházat és a Budai Gyermekkórházat magában foglaló intézmény egy igazgatást kapna, de  telephelyszerűen működne a jövőben. A Fővárosi Közgyűlés jövő héten tárgyal a javaslatról - tette  hozzá a politikus.

A Szent Margit Kórházban tartott sajtótájékoztatón Horváth Csaba  kifejtette: a törvény megszabja az ellátási lehetőségeket, amelyeket  még a fenntartónak sincs joga megváltoztatni, de egy összevont  intézmény esetében van lehetőség átcsoportosításokra. Ennek  keretében a Szent Margit Kórház tíz sebészeti ágyat kap, amelyet a  János kórházból vonnak el - mondta el Horváth Csaba. Kérdés kapcsán elmondta: a három kórházból álló intézményre vonatkozó teljesítményvolumen-korlátot újra fogják számolni.

A főpolgármester-helyettes bejelentette: felkérik az  egészségügyi kormányzatot, hogy növelje a szülészeti és  nőgyógyászati ágyak számát a fővárosban, hiszen komoly probléma adódhat abból, hogy a miniszteri döntés értelmében 40 százalékkal csökkentek az ezen ellátásban résztvevő ágyak. Mint mondta: mintegy 10 százalékos ágyszámnövekedés lenne indokolt a zavartalan betegellátásért.

Horváth Csaba elmondta továbbá, hogy a területi ellátási  kötelezettség tekintetében is korrekcióra van szükség.
Elmondta: a kórházi struktúraátalakítás következtében a fővárosban 860 dolgozót kell elbocsátani, az ő végkielégítésük kétmilliárd forintot tesz ki. A Szent Margit Kórházban 160 dolgozónak szűnik meg a munkaviszonya, ez 460 millió forintba kerül.

A főváros tervei között szerepel, hogy átvenné a Kútvölgyi úti  klinika működtetését. Úgy gondolják - mondta Horváth Csaba -, hogy a János kórház továbbfejlesztése jelen állapotában nem lehetséges, viszont a Kútvölgyi klinikai tömb bevonásával, illetve egyes ellátások odavitelével jobb lenne a egészségügyi szolgáltatás.
Horváth Csaba elmondta továbbá, hogy a főváros a Budapesten lakók életminőségét mérni szeretné a jövőben, amelyet egy úgynevezett életminőség-index mutatóval oldanának meg. Ezzel a mutatóval komplexen mérnék a kultúrához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, illetve az ezeket befolyásoló tényezőket.

A III. kerület polgármestere, Bús Balázs azonban úgy véli, törvényt szegett a Margit kórház átalakítása kapcsán az ÁNTSZ, az Egészségügyi Minisztérium és a fővárosi önkormányzat. Annak ellenére hagyták figyelmen kívül a jogszabályokat - írja közleményében-, hogy tavaly októbere óta erre több alkalommal felhívta a kerület a döntéshozók figyelmét.

"Legutóbb a Fővárosi Közgyűlés előtt felszólalva figyelmezettem személyesen Demszky Gábort és a képviselőket a jogsértésre. A fővárosi koalíció annak ellenére áthágta a jogszabályt, hogy több mint 27 ezer óbudai polgár aláírásával kérte petícióban, hogy a sebészet és a szülészet-nőgyógyászat korábbi, jól működő rendszerét állítsa vissza" - olvasható a kerületi közleményben.

Örülünk, hogy a fővárosi önkormányzat rossz döntéseit igyekszik korrigálni - írja Bús. A beígért 10 sebészeti ágy jó, de még nem elég. A kerület egyetért Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettessel abban is, hogy a 40 százalékos budapesti szülészeti kapacitáscsökkenés tarthatatlan állapotokat okoz. Ezért Óbuda azt kéri a fővárostól, hogy a Margit Kórházat érintő minisztériumi egyeztetésbe a III. kerületet is vonja be.

Óbuda támogatja Horváth Csabát a tárcával folytatott tárgyalásai során abban a törekvésében, hogy további kapacitásokat vonjon be a szülészeti ellátásba. Ettől azt várják, hogy a sebészethez hasonlóan a szülészet-nőgyógyászat is minimum 40-40 ággyal újra helyet kaphasson a Szent Margit Kórházban - szögezte le a kerület polgármestere.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.