A csendes Don

Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke a cardiffi "ítélethirdetés" előestéjén odalépett pályázó partneréhez, a lengyel Michal Listkiewiczhez, és fogadott vele, hogy az ukrán-lengyel Eb-kandidatúra már az első fordulóban nyer. Az epizódot maga Listkiewicz idézte fel, mondván, tartozik egy üveg pezsgővel az ukránnak.

Hogy honnan tudta Szurkisz, amit tudott, arra nincs válasz. Viszont hatalmas erő lehetett mögötte, efelől a lengyelekben semmi kétség. (Különben hogyan csábíthatta volna Sepp Blattert, a FIFA elnökét Ukrajnába pár hete, s tétetett vele nyilatkozatot az ukrán-lengyel pályázat mellett?) A lengyelek az ukránnak, "Don Hrihorijnak" tulajdonítják a forma szerint közös sikert; ez derül ki a csütörtöki lapokból. A kevésbé tájékozott magyar olvasó is sejtheti, ki is lehet az, akit "Donnak" becéznek. "Szurkisz, a Dinamo Kijev és az ukrán futball alapjában egy és ugyanaz" - írta a varsói Gazeta Wyborcza sportkommentátora. E milliárdos privatizatőr (bankok, energia, média) egyidejűleg volt elnöke és többségi tulajdonosa a Dinamónak, ugyancsak elnöke az Ukrán Labdarúgó Szövetségnek, továbbá parlamenti képviselő, s Kucsma elnök bizalmasa. Könnyű volt szoros szálakat kiépítenie a politikai elithez, hiszen a Dinamo-stadion díszpáholyába állandó belépőjük volt mindannyiuknak.

Tárgyunk szempontjából érdekes, hogy amikor Kucsma csillaga leáldozott, s jött a "narancsos forradalom", Szurkisz megijedt. Kijevben azt suttogták, orosz példák nyomán az emigrálás gondolatával foglalkozik, nehogy "ráragadjon" egy kíváncsi ügyész, s privatizációs ügyletei miatt esetleg "ukrán Hodorkovszkijt" csináljanak belőle. De Szurkisz meggyőzte az új elnököt, Juscsenkót arról, hogy a 2012-es futball Eb rendezésével Ukrajna a Nyugat felé orientálódhat, s hogy az államfő presztízsének is jót tesz a kandidálás. Juscsenko áldásával koalícióba szervezte az ország leggazdagabb - hozzá hasonlóan megtollasodott - embereit az ukrán-lengyel pályázat mellett. Ami nem volt nehéz, tudniillik minden, magára valamit is adó ukrán oligarcha (á la Abramovics) futballklub-tulajdonos.

A privát véleményem az, hogy ezek az urak nem a pályázati anyagra adták össze a pénzt... Már a Szurkiszok (Hrihorij és fivére, Ihor) uralkodtak a kijevi Dinamónál és az ukrán szövetségben is, amikor egy bíróvásárlási kísérlet nyomán (Lopez Nieto spanyol játékvezető volt a megkísértett) a klubot kizárták a BL-ből, és Ihor Szurkiszt az UEFA örökre eltiltotta minden labdarúgó-tevékenységtől (1995). Szerfölött érdekesnek találom, hogy ezek után a "cardiffi hős" báty utat talált az UEFA végrehajtó bizottságába, és ott - a közvélekedés szerint - "óriási befolyást" szerzett. Ugyancsak érdekes, hogy Lech Kaczynski államfő még tegnap is azt mondta, hogy minden nagyon szép, nagyon jó, de azért a lengyel labdarúgást "meg kell tisztítani". És ez a két szövetség ütötte el az olaszt, a magyart meg a horvátot a rendezéstől! Hm.

Lengyel vélemény: annak a valószínűsége, hogy ezek után az ügyészség érdeklődik Szurkisz iránt, a nullával egyenlő... Listkiewicz tegnap reggel a Radio TOK FM-ben azt mondta: "Még elvehetik tőlünk a rendezést." Felkaptam a fejem. Csak nem? De igen. "Ha nem haladunk eléggé ütemesen a stadionok, utak, egyebek építésével, akkor..." És nyilván mosolygott a stúdióban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.