Mennybe a zűrből

Jézus Mária, győztünk! - a lengyelek nagy részének hangulatát ez jellemzi a 2012-es Eb megrendezésére benyújtott pályázat sikere után, hiszen ahogyan senki sem hitt a kandidatúra elsőségében, úgy a többség szintén nem tudja elképzelni, hogy mindazt meg lehet teremteni az országban, ami az Európa-bajnokság megtartásához szükséges.

A Magyarországnál háromszor nagyobb Lengyelországban például kevesebb autópálya van, mint nálunk, s bár a Fakt című bulvárlap tegnap már 650 kilométernyi sztráda építéséről cikkezett, ezt az újságot - diszkréten fogalmazva - nem tartják a hitelesség letéteményesének, még akkor sem, ha a Fakt tényt jelent.

A győzelmet követő meglepetés azért is óriási, mert a lengyel futballt az utóbbi két évben a korrupciós ügyek uralják. Alig két hete, hogy az Arka Gdynia és a Górnik Leczna együttesét - bundázás miatt - kizárták az első osztályból, de ez csak "apró" momentuma a hosszú folyamatnak. A múlt év júliusában a rendőrség őrizetbe vett hat játékvezetőt, s bár vádat azóta sem emeltek ellenük, a gyanú az, hogy mindannyiukat megvesztegették.

A zűrös állapotokra jellemző: Michal Listkiewicz szövetségi elnököt nem csupán kívülről, hanem a szervezeten belülről is folyamatosan támadták különböző pénzügyi visszaélések miatt. A kormány tavalyi megalakulásakor Lipiec sportminiszter felfüggesztette a Lengyel Labdarúgó Szövetséget, és kormánybiztost nevezett ki annak élére, mire a FIFA kilátásba helyezte, hogy kizárja tagjai sorából az LLSZ-t. Aztán az idén januárban Juscsenko ukrán államfő azt tanácsolta lengyel kollégájának, Lech Kaczynskinak, hogy vegye fel a kapcsolatot Sepp Blatter FIFA-elnökkel. Ez - képviselő útján - megtörtént, és Blatter a múlt hónapban határozott választ adott: tárgyalni csak akkor lehet, ha a szövetségre gyakorolt politikai befolyás megszűnik. A lengyel kabinet engedett, majd a nemzetközi futball legfőbb elöljárója nemcsak ellátogatott Varsóba és Kijevbe, hanem egyszeriben és félreérthetetlenül támogatni kezdte a lengyel-ukrán Eb-pályázatot.

Az állandó kereszttűzben lévő Listkiewicz akkoriban azt hangoztatta: szeptemberben mindenképpen lemond, hiszen addig tart a mandátuma.

Most már nyilván 2012-ig maradna...

Hrihorij Szurkisz Viktor Juscsenko ukrán államfõvel (szemben Oleg Blohin)
Hrihorij Szurkisz Viktor Juscsenko ukrán államfõvel (szemben Oleg Blohin)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.