Postás művház: vissza a feladónak?

Megválni készül a Magyar Posta a budapesti, Benczúr utcai művelődési központjától, amely a maga nemében Budapest egyik legszebb vállalati kulturális intézménye - tudta meg lapunk.

Maga az épület milliárdos érték. Főúri palotának épült, az Egyedi család emeltette az 1800-as évek végén, s a Posta 1930-ban vásárolta meg jóléti alapja pénzéből - tehát a postai dolgozók megtakarításából - a saját egyesületei számára. Azóta ez a postásművelődés központja. Jelenleg több száz tanulóval itt működik az Erkel Ferenc Zeneiskola, a hazai dzsesszképzés talán legfontosabb bázisa. Itt található továbbá a több mint nyolcvanezer kötetes központi postás könyvtár, melynek vidéken huszonhárom fiókja létesült. Emellett számos kurzusnak, szakkörnek, fesztiválnak, kultúrestnek ad helyet. Ráadásul a művelődési házzal nem rendelkező VI. kerület közművelődésében is vezető szerepet tölt be.

A posta rendszerváltás utáni felosztásakor a ház három tulajdonos kezébe került, a postán kívül 47,5 százalék az akkor létrejövő telefontársaságé, a Matávé, öt százalék pedig az Antenna Hungáriáé lett. E cégek sokáig hozzá is járultak az alapítványi formában működő intézmény fenntartásához, de 2003 óta már tulajdonképpen csak a posta támogatja, körülbelül évi hetvenmillióval. Működési költségeinek kétharmad részét a ház maga teremti elő.

Az értékes épület jó állapotban van, másfél évtizede teljes felújításon esett át, tavaly pedig húszmilliót költöttek kisebb-nagyobb restaurálásokra. Eladására tudomásunk szerint a másik két tulajdonos nyomására hajlik a posta vezetése, bár nem tudni, hogy született-e már döntés. A Matáv-jogutód Magyar Telecom sajtóosztályán annyit mondtak kérdésünkre: "az ügyben tárgyalások folynak". A posta sajtóosztályán hasonló választ kaptunk: "a három tulajdonos nem állapodott meg az ingatlan értékesítéséről", s így nem időszerűek az ezzel kapcsolatos kérdések. A cég üzemi tanácsának elnöke, Kónya Lajos kérdésünkre elmondta, hogy előttük sem szerepelt még a téma, pedig a cég jóléti intézményeinek értékesítésébe beleszólási joguk van.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.