Az SZDSZ gázt ad, az MSZP fékez

Vegyes modellt ajánlott kompromisszumként a szocialistáknak első nyilvános közszereplésén Horváth Ágnes, az SZDSZ egészségügyiminiszter-jelöltje. Kóka János 2008 januárjában indíttatná az új rendszert. A Világgazdaság című lap rendezvényén jelen lévő szocialista képviselők túl gyorsnak találták a tempót.

Óriási lendülettel és lelkesedéssel próbálta előbb Kóka János, az SZDSZ elnöke, később Horváth Ágnes, a párt egészségügyiminiszter-jelöltje csütörtökön meggyőzni a Világgazdaság című napilap szakmai konferenciájának hallgatóságát a több-biztosítós modellben rejlő, az ország számára kihagyhatatlan lehetőségekről. Kóka határozottan kijelentette: januártól az egészségügyet a több-biztosítós modellel finanszírozzák. Ezért szeptemberben az Országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat. Ehhez viszont az szükséges, hogy a most következő hat hétben megállapodjanak a kormánypártok politikusai a részletkérdésekről. Határozottságát azzal magyarázta, hogy az eredmények őket igazolják, hiszen máris látszik a megtakarítás a rendszerben, miközben a betegnek és az egészségbiztosítónak is kevesebbet kell költenie, például a gyógyszerekre. Évente 30 milliárdot spórolnak meg az utóbbival az államnak, tízmilliárd pedig a betegek zsebében marad. S mindehhez nem kellett egyéb, mint az a szabad demokrata miniszter, aki nem hajolt meg, nem teljesítette a lobbik kívánságait. Helyes, hogy a kormánynak volt bátorsága hozzányúlni a rendszerhez még úgy is, hogy eközben a társadalom hangadó rétegei támadásba lendültek ellene. Kóka szerint nincs megállás, a régi határozottsággal, de új stílussal be kell fejezni az átalakítást. A stílusváltást Horváth Ágnessel ígérik a szabad demokraták.

A miniszterjelölt nem tétlenkedett, s a konferencia pulpitusáról mindjárt kompromisszumos ajánlatot tett a szocialistáknak a biztosítóimodell-vitában. A vegyes modellként ismertetett új koncepció annyiban különbözött a már ismert szabad demokrata javaslattól, hogy csak részben számolná fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt mint az állami finanszírozás bázisát. Megmaradna a szocialistáknak oly kedves (és a Fidesz által is zászlóra tűzött) szolidaritás, senki nem marad biztosítás nélkül, aki teljesíti a feltételeket, de megnyitják a piacot, hogy a kötelező ellátások megvásárlásában a magánbiztosítók is szerepet kapjanak. A jobb szolgáltatást nyújtóknak a sok biztosított hoz majd profitot, nem más. A szolgáltatók versenyeznek majd, hogy a biztosítók náluk vásárolják meg ügyfeleiknek az orvosi ellátást. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egy részéből létrehoznák az állami biztosítót, aki akar, itt marad, nem kell kötelezően más biztosítót választania. Az OEP másik részéből megalakítanák az Állami Alapkezelő Szervezetet. Ez felügyelné az APEH által beszedett járulékok és a költségvetésből befolyó összegek felhasználását. A járulékokból nem mechanikusan kapnák a pénzt az üzleti biztosítók, hanem egy-egy ember után kora, egészségügyi kockázatai alapján más és más összeget utalnának át nekik. Így a biztosítónak nem lenne érdeke, hogy elhárítsa az idős vagy beteges ügyfeleket, mert több pénzt is kapna utánuk - érvelt a miniszterjelölt.

A konferencián fölszólaló Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság elnöke az új rendszerben a társadalombiztosításnak is megváltozott pozíciót vázolt fel. Az egészségbiztosítási alapot szerinte függetleníteni kell a költségvetéstől, meg kell szüntetni azt a rendszert, amelyben következmények nélkül "rájárhatott" az államkasszára a túlköltekező OEP.

A konferencián jelen lévő szocialista egészségpolitikusok ismét a fék után nyúltak, s arra figyelmeztettek, gyors a tempó. Kökény Mihály (MSZP), az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint a megfelelő biztosítási rendszer előkészítése körültekintő tárgyalásokat igényel. Schwarz Tibor (MSZP) képviselő, egészségpolitikus is korainak ítélte a 2008-as átállást. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint nem az időpont a kérdéses: szerinte ugyanis az egy vagy több biztosító vita csak arról szól, ki felügyelje a jóval több, mint ezermilliárd forintot. Hozzátette: a Fidesz harcolni fog a több-biztosítós modell bevezetése ellen. A társadalombiztosítás intézményét továbbfejlesztve nemzeti egészségbiztosító létrehozását javasolják.

A konferencián előadást tartó Orosz Éva közgazdászprofesszor, illetve Sinkó Eszter közgazdász szintén óvatosságra intett. Orosz Éva, az SZDSZ által favorizált holland modellel kapcsolatban jelezte: nem tudjuk, mi lesz ennek a rendkívül izgalmas, ámde a világban páratlan társadalmi kísérletnek a vége. Mindenesetre annak alapján, ami eddig a modellről kiderült, szerinte egyetlen európai ország számára sem ajánlható ez az út. A finanszírozási problémákat nem sikerült megoldani, de romlott a szolgáltatások színvonala, miközben a társulásokba tömörülő kis biztosítók éppen beadványt fogalmaznak az Európai Bírósághoz, hogy a működésüket és a versenyt korlátozó állami szabályokat tegye semmissé. Sinkó Eszter arra kérte a politikusokat, mondjanak evidenciákat a több-biztosítós modell mellett, illetve mutassanak országokat, ahol az általuk preferált több-biztosítós modell kedvező hatásai megvalósultak.

l Horváth Ágnest hétfő reggel hallgatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd ezt követően kora délután az Országgyűlés plénuma előtt tesz miniszteri esküt.

Horváth Ágnes kompromisszumot ajánl, Kóka János határidõt szab
Horváth Ágnes kompromisszumot ajánl, Kóka János határidõt szab
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.