Sárga lap a zöld kerületben

Mostantól átmenetileg rend lesz a Ferencvárosban. Mármint a közterületeken, mert a kerület közterület-felügyelete, fővárosi kollégáikkal és a rendőrséggel csütörtökön összehangolt akciót indított a primőrök, olcsó csokik árusaival és minden egyéb szabálysértővel szemben. A hajléktalan viszont maradt a körúti fal tövében.

- A ferencvárosi közterület felügyelőket olyan mértékben elhalmozzák munkával, hogy már nem bírják - mondta Hidasi Gábor, a IX. kerületi önkormányzat közbiztonsági, közterületi és közbiztonsági bizottságának elnöke. Elmondta azt is a délelőtti eligazításon, hogy most hét csoportot alakítanak ki, mindegyikben lesz helyi és fővárosi közterület-felügyelő, rendőr, sőt polgárőr is, így mindenhol ellenőrizhetnek és felmérhetik a helyzetet, ami helyenként már tarthatatlan.

Mivel most nemcsak a IX. kerületiek, hanem a fővárosiak is felügyelik a rendet, illetékességi gondok sem adódhatnak. Tehát aki vét, az bűnhődni fog. Illetve mégsem. Rimovszki Tamás, a helyi felügyelet vezetője hangsúlyozta, hogy nem a bírságolás a lényeg, munkatársainál nemcsak bírság, hanem figyelmeztető cédulák is vannak, s ha csak lehet, a sárga lapokat osztogatják majd. Vagyis aki közterületen italozik, rossz helyen ürítteti kutyáját, engedély nélkül árul, nem rendeltetésszerűen használja a zöldterületet, esetleg vét a vásári és piaci szabályok ellen, az minimum sárga lapot kap.

Az egyik csapat például a metróvonal mentén ellenőrizte az aluljárókat. A Ferenc körúton azonban egyetlen hajléktalan feküdt a felszínen a fal tövében számos műanyag palack, egyéb itókás üvegek és könyvek között. Klasszikus hajléktalan volt, nagyon rossz bőrben, kilátástalan élethelyzettől agyongyötörve. Mivel azonban legfeljebb engedély nélküli közterületfoglalásért lehetett volna figyelmeztetni, és az ember semmiféle segítséget nem fogadott el, békében hagyták.

Közterület-felügyeleti szempontból viszont rend volt az aluljáróban. Következett tehát a Nagyvárad tér, ahol viszont már nagyban ment a primőrárusítás. Négydarabos csípőspaprika-csomag 200 forint, három csokor újhagyma ugyanennyi, a kígyóuborka és a csoki is olcsó. Dobozokból épült standon, illegálisan. Némi adminisztrálás és már el is indult a szabálysértési eléjárás.

Az Ecseri úton is volt árus, csak ott szebb volt az újhagyma, öt paprika volt egy csokorban és retket is lehetett kapni, hasonló környezetben, mint egy megállóval odébb. Van is rá kereslet, mert a lépcső aljában mások az árak. Csak az aluljáróból kell feljönni és leolvasni a legális zöldséges tábláiról az árfekvést, amely odafenn jóval magasabb.

Azt mondják a mindennap árusokra vadászó felügyelők, hogy ma már nem igen lehet megszüntetni az illegális árusítást. Akik a banános ládák mögött állnak, csak alkalmazottak. Vannak figyelők és manapság a mobiltelefon korában már nehezebb a tettenérés. Ha elmennek a felügyelők, mindent ott folytatnak, ahol abbahagyták.

A Nagyvárad téren például az István kórház előtti parkolóban az öreg lyukacsosra rozsdásodott autó hátsó ülésen halomban áll a kartonba csomagolt, az aluljáróban elkobzotthoz hasonló csokoládé. A sofőr pedig elő nem kerül, amíg a környéken sok az egyenruhás.

Fokozott akció így csak átmenetileg teremtett rendet a közterületen. Engedély nélküli árusítás miatt 16 személlyel szemben intézkedtek. Szabálysértés miatt több mint 160 autóst bírságoltak meg. Figyelmeztettek 4 szemetelőt és 26 személyt, akik a zöldterületet nem rendeltetésszerűen használták.

A mobiltelefon korában nehéz tetten érni az alkalmazottként dolgozó illegális árusokat
A mobiltelefon korában nehéz tetten érni az alkalmazottként dolgozó illegális árusokat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.