Tartanak a külföldi sofőröktől

Újabb szakmákban nyitná meg a munkaerőpiacot a kormány a román és a bolgár állampolgárok előtt. A szakszervezetek szerint nem igaz, hogy csökkent a két új EU-országból érkező munkavállalók száma.

Éles vita várható az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén, ahol a szakszervezetek napirend előtt tiltakoznak, hogy a kormány újabb szakmákban nyitná meg a munkaerőpiacot a román és a bolgár munkavállalók előtt. A munkaügyi központok adataira építve felkerülhetnek a listára az ügynökök, vásári árusok, felszolgálók, tetőfedők, bádogosok és a tehergépkocsi-vezetők is.

Az indok, hogy az előző év hasonló időszakához képest harmadával csökkent a Magyarországon munkát vállalók száma. Feltűnő, hogy a román határhoz közeli területeken, a Dél-Alföldön a felére esett viszsza a munkavállalási engedélyt kérő románok és bolgárok száma. A szakállamtitkár szerint ennek oka az is, hogy Magyarország nem az első számú célország az újonnan csatlakozottak számára. Hozzánk elsősorban fizikai dolgozók és szakmunkások érkeztek, de orvosok és szakápolók is megjelentek.

A szakszervezetek tiltakoznak a további könnyítés ellen. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta: a hivatalos statisztikák nem támasztják alá azokat a Borsik szerint hitelesnek tekinthető információkat, amelyek szerint az utóbbi időszakban például Csongrád megyében megugrott az illegális román munkavállalók száma, akik közül sokan nem is beszélnek magyarul. Borsik veszélyesnek tartja, hogy a közlekedés területén, például a teheráru-szállításnál is megjelenhetnek a román álláskeresők. A szakszervezetek azt is firtatják, hol tartanak a kormány tárgyalásai Ausztriával és Németországgal a munkaerőpiac nyitásáról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.