Osztrák hulladékégető: készül a környezeti hatástanulmány

A szentgotthárdi polgármester információja szerint a burgenlandi Begas GmbH - mint beruházó - a tartomány székhelyén, Eisenstadtban arról tájékoztatta az osztrák médiát, hogy megküldi a közös magyar-osztrák ipari parkba tervezett szemétégető előzetes környezeti hatástanulmányát a burgenlandi és a magyar hatóságoknak. Ez azt jelenti, hogy megkezdődik osztrák oldalon, Szentgotthárdhoz közeli területen az évi kétszázezer tonna osztrák kommunális hulladékot elégető erőmű megvalósításának első fázisa.

Lapunkban korábban beszámoltunk arról: a terv megvalósítása ellen környezetvédelmi, egészségügyi és turisztikai fejlesztési okokból tavaly nyár óta tiltakoznak a szentgotthárdiak, a térségben élő szlovén és osztrák zöldek. A Begas vezetői viszont folyamatosan azt hangsúlyozták: a környezetet nem károsító beruházásról van szó.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere tegnap kérdésünkre válaszolva közölte: még nem ismeri a hatástanulmány részleteit. A dokumentum szerinte hazánkban csak akkor lesz nyilvános, ha azt a beruházó vagy más illetékes osztrák intézmény megküldi a magyar szakhatóságoknak. A polgármester hangsúlyozta: egy nemzetközi környezetvédelmi egyezmény szerint a magyar hatóságoknak véleményezési - nem döntési - joguk van a terv megvalósítását illetően. Biztos abban - mondta Viniczay Tibor -, hogy a magyar szakhatóságok állásfoglalása tükrözni fogja: európai normákat is sértve nem lehet nemzeti parkok szomszédságában hulladékégetőt építeni.

Mint megtudtuk, Szentgotthárd és kistérségének lakossága - 18 ezer emberről van szó - addig folytatja a tiltakozó megmozdulásokat, amíg el nem érik, hogy az erőművet ne a kisváros határában lévő közös ipari parkba, hanem onnan távolabb, mintegy 30-40 kilométerre, osztrák területen építsék meg.

Ilyen lesz az osztrák területen felépítendõ erõmû
Ilyen lesz az osztrák területen felépítendõ erõmû
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.