Eb: Szurkisz nem csak szurkolt

Változatlanul értetlenül áll a magyar és a horvát futballszövetség elnöke az UEFA végrehajtó bizottságának szerdai döntése előtt, sőt - információnk szerint - Kisteleki István és Vlatko Markovic az ügyben levelet írt Michel Platininak, az európai szervezet elöljárójának. Mint köztudomású, a 2012-es Eb-rendezést Lengyelországnak és Ukrajnának ítélték, s most Magyarországon és Horvátországban azt firtatják, mi történhetett a háttérben. Ám azt le kell szögezni: a lényeg a lényeg, vagyis, hogy harmadszor sem kaptuk meg a lehetőséget a nagy torna megtartására.

Gyárfás Tamás, a magyar-horvát pályázati bizottság hazai vezetője tegnap felidézte: "Közvetlenül a cardiffi utazás előtt Markovic úr azt mondta nekünk, hogy 9:3 lesz a javunkra az olaszokkal szemben... Ám a vb-tagok megtévesztettek bennünket, miközben az UEFA szakértői mind a magyar, mind a horvát szövetség elnökével azt közölték Walesben: a mi anyagunkat és prezentációnkat értékelték a legtöbbre. Ma már bánom, hogy hetekkel ezelőtt nem közöltem le azt a cikkemet, amelyet az után írtam, hogy kiderült: a vb tagjai magukhoz sem vették a dokumentumokat, azok egy raktárban porosodtak."

Gyárfás felemlítette, hogy Hrihorij Szurkisz, az ukrán szövetség elnöke azzal került be az UEFA végrehajtó bizottságába, hogy biztosította a kelet-európai országok képviselőit: ha rá szavaznak, akkor a magyar-horvát pályázatot támogatja, mert a lengyel- ukrán kandidatúra "eljelentéktelenedett"... Közben a milliárdos Szurkisz meggyőzte Viktor Juscsenko államelnököt, hogy az Eb-rendezéssel Ukrajna a Nyugat felé orientálódhat, egyúttal koalícióba szervezte hazája leggazdagabb embereit a pályázat sikere érdekében. És "nyert", noha a lengyel labdarúgást átszövik a korrupciógyanús ügyek; két csapatot alig két hete zártak ki - bunda miatt - az első osztályból, és tavaly a kabinet felfüggesztette a szövetséget, kormánybiztost nevezve ki annak élére a visszaélések miatt. E döntést Sepp Blatter javaslatára a múlt hónapban villámgyorsan visszavonták, majd a FIFA-elnök a helyszínekre látogatva állt ki a lengyel-ukrán pályázat mellett.

Itáliában hallatlanul nagy a felháborodás. A Tuttosport és az Il Giornale című lap egyaránt megalázónak nevezte a cardiffi döntést, a La Stampa pedig "új Koreáról" írt, az 1966-os vb KNDK-Olaszország mérkőzésére (1-0) utalva.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.