A kormányzati negyed lett az újabb csatatér

A Fidesz a Legfőbb Ügyészségtől kéri annak kivizsgálását, hogy a kormányzati negyed beruházásainak előkészítésében és lebonyolításában a sajtó által feltárt személyi összefonódások nem vezetnek-e bűncselekményhez. A Kormányszóvivői Iroda összeesküvés-elméletnek  nevezte a Fidesz kormányzati negyeddel kapcsolatos állításait, amelyeket korábban Szilvásy György kancelláriaminiszter cáfolt.

A Fidesz a Legfőbb Ügyészséghez fordul a kormányzati negyed ügyében - jelentette be Balsai István és Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője sajtóhírekre hivatkozva azt mondta: a kormányzati negyed a "Gyurcsány-Szilvásy páros újabb nagy ingatlanbiznisze lehet". Hozzátette: a beruházás előkészítésében és lebonyolításában olyan emberek vesznek részt, akik kötődnek, vagy kötődtek a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Altus Rt-hez.

A Fidesz tényfeltáró vizsgálat lefolytatását kéri a Legfőbb Ügyészségtől, hogy kiderüljön, nem vezetnek-e bűncselekményhez ezek a személyi összefonódások - mondta Balsai István.
A helyettes szóvivő sajtóhírek alapján arról beszélt, hogy a beruházáshoz kötődik Szilvásy György, a miniszterelnök barátja, egykori üzlettársa, az új kormányzati negyed miniszteri felelőse, valamint Rákosi Ferenc, aki az Altus-Perfekt hálózat több cégében felügyelőbizottsági tag volt, most pedig az új kormányzati negyed területére javaslatot tevő bizottság MeH által delegált tagja.

Cser-Palkovics András közölte: a "hálózat" tagja Görözdi György, az úttörőszövetség egykori főtitkára, az új kormányzati negyedért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint Kalicz Anita, az Altus volt jogi képviselője, a kormányzati negyed területét biztosító MÁV Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, illetve Sarlós Miklós, egy Altus-Perfekt érdekeltségű cég korábbi igazgatója, aki jelenleg a MÁV ingatlangazdálkodási igazgatója.
Mint mondta: a Gyurcsány-Szilvásy pároshoz eddig is több olyan ingatlanbiznisz kötődött - például a Szalay utcai ingatlan, vagy a balatonőszödi üdülő eladása - amelyek közös jellemzője, hogy az állam mindig rosszul, ők ketten viszont mindig jól jártak.

Itt van egy újabb sötét ügy, amelynek vesztesei megint az emberek lesznek, nyertese pedig a Gyurcsány-Szilvásy páros és a mögöttük lévő üzleti körök - tette hozzá a helyettes szóvivő.
"Együtt a nagy csapat, nagy buli van a láthatáron" - jegyezte meg Balsai István, aki szerint a korábbi ügyek csak "morzsák" voltak a kormányzati negyed beruházásához képest.
A két fideszes politikus szerint nem véletlen, hogy elmúlt hónapokban a parlament kormánypárti többsége nem vette napirendre azt a fideszes országgyűlési határozati javaslatot, amely számvevőszéki vizsgálatot kezdeményezett a kormányzati negyedről.

"Összeesküvés-elmélet"

A Kormányszóvivői Iroda összeesküvés-elméletnek nevezte a Fidesz kormányzati negyeddel kapcsolatos állításait, amelyeket Szilvásy György kancelláriaminiszter korábban már cáfolt.

"A személyi összefonódást sejtető összeesküvés-elméleteket Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Heti Válasz című lapban is idézett, 2006. november 16-án, az Index című internetes lapnak adott interjúban már cáfolta" - közölte az MTI-vel csütörtökön a Kormányszóvivői Iroda.

A kommüniké szerint a kormányzati negyed előkészítése átlátható, mert a bíráló bizottságban többségben vannak az építész szakma és az érintett önkormányzatok képviselői, és "ugyanez igaz az Állami Számvevőszék képviselőjének állandó tagságával működő projekt monitoring bizottságra".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.