A horvátok Markovic fejét akarják

Horvátországban Vlatko Markovicnak, a labdarúgó-szövetség elnökének távozását követelik, miután az UEFA szerdán Lengyelországnak és Ukrajnának adta a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát.

A Jutarnij List internetes oldalának beszámolója szerint egy televíziós műsor által rendezett szavazáson a nézők 87 százaléka Markovic lemondását követelte, 13 százalék voksolt mellette. A Horvát Labdarúgó Szövetség korábbi vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy az elbukott pályázat után változásra van szükség az elnökségben. Zoran Cvrk, a magyar-horvát pályázati bizottság horvát vezetője kijelentette, nem tudja, mi történt Cardiffban. "A házi feladatunk ötösre sikerült, a felelés szintén ötösre, mégis egyest kaptunk!" - mondta Cvrk.

Zlatko Matesa korábbi miniszterelnök, a Horvát Olimpiai Bizottság irányítója úgy vélte, a sportlétesítmények katasztrofális állapota miatt nem nyerhetett a magyar-horvát pályázat.

A legnagyobb példányszámú horvát napilapnak, a Vecernij Listnek adott interjúban Markovic úgy nyilatkozott, hogy fogalma sincs, mi történt az elbírálás során. "Két nappal a döntés előtt a nemzeti csapatok bizottságánál beértük Olaszországot, a lengyel-ukrán pályázat a harmadik helyen állt. Kedden a mi prezentációnk volt a legjobb, mi voltunk a favoritok. Ezek után az UEFA a legfelkészületlenebb jelöltnek adta a rendezés jogát" - fogalmazott Markovic. "Nem tudom, mi történhetett." Egyúttal leszögezte, hogy a kudarc ellenére nem mond le.

A Vjesnik politikai magyarázatot keres az UEFA döntésére, kiemelve, hogy Ukrajna és Lengyelország együtt csaknem 90 milliós piacot jelent. Szintén fontos volt az UEFA számára a lap szerint, hogy Kelet-Európának adja a rendezés jogát." - véli a Vjesnik.

Az olaszok Platini árulásáról beszélnek
Az olaszok elsősorban Michel Platininak, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének a nyakába varrják azt, hogy szerdán alulmaradtak. "Vagy őt magát is elárulták, vagy kettős játékot játszott, és elárult bennünket. Olaszországból bolondot csináltak Cardiffban" - vélekedett a La Gazzetta dello Sport című napilap. Az ellenzék még tovább ment, a Forza Italia párt bocsánatkérésre szólította fel a kormányt és Giovanna Melandri sportminisztert, mások egyenesen a tárcavezető lemondását követelték. A kabinet részéről főként a közelmúltbeli bundabotránynak és a futballhuliganizmusnak tulajdonítják a kudarcot.

Giancarlo Abete, a szövetség elnöke azonban nem keresett kifogásokat: "Nem árultak el bennünket, de vigyáznunk kell bizonyos kapcsolatainkra. Vereséget szenvedtünk, át kell gondolnunk a stratégiánkat."

A német lapok csodálkoznak

A csütörtöki kommentárok napirendre tértek ugyan a döntés felett, s a horvát-magyar közös pályázatról alig ejtettek szót - csupán annyit, hogy egyetlen szavazatot sem kapott -, inkább a határozat kockázatait ecsetelték. Az állásfoglalások többsége azt fejtegette, hogy részben politikai döntés született, még pedig azzal a céllal, hogy segítsék Varsó és Kijev európai közeledését.

A tekintélyes konzervatív Die Welt egyebek között arra mutatott rá, hogy a rendezők óriási kihívás előtt állnak, miközben vezető funkcionáriusaikra régóta a korrupció gyanúja vetül. Mindkét országra "a régi idők focija" jellemző, a posztkommunista struktúrák, a grasszáló korrupció és az oligarchák hatalma.

Az újság szerint mind a lengyel, mind az ukrán szövetség elnöke az európai futball "legsötétebb alakjai" közé tartozik. A Die Welt felidézte az ukrán Hrihorij Szurkisz pályafutását, a szovjet időkben elfoglalt szerepét, a Dinamo Kijev élén eltöltött éveket, ennek kapcsán pedig egy spanyol bíró megvesztegetését, ami a csapat kizárásához vezetett a Bajnokok Ligájából 1995-ben. A lap szerint nem kevésbé kétes a bizonyítványa lengyel kollégájának, Michal Listkiewicznek sem. Az újság ezzel összefüggésben kiemelte a lengyel labdarúgást az év elején megrázó botrányt, amelynek során a rendőrség a szövetség több tisztségviselőjét őrizetbe vette, s a sportért felelős miniszter átmenetileg az egész szövetség vezetőségét felfüggesztette.

Mindennek nyomán a Die Welt arra következtetett: ilyen háttérrel aligha valószínű, hogy a két ország lakossága különösebben profitál majd a 2012-es Eb-ből, ami sokkal inkább egyfajta támogatási programot jelent a vállalati szférában tevékenykedő oligarchák számára. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.