Anarchista könyvfesztivált tartottak New Yorkban

Megrendezték az első anarchista könyvfesztivált New Yorkban, de barikádokat sem emeltek, autókat sem gyújtottak fel, semmilyen rendzavarás nem történt a hatalom nélküli rend kierőszakolására a manhattani Broadway-n, ahol a könyves seregszemlét megtartották.

Az egynapos esemény azonban fiatal "forradalmárok" ezreit vonzotta. Az anarchista mozgalom az amerikai ellenkultúra egy olyan áramlata, amelyhez a legkülönbözőbb korú és gyökerű emberek csapódnak, akiket mélyen kiábrándít Amerika helyzete és az uralomnélküliségben látják a kiutat.

A kínálat is tükrözte a sokszínű közönséget: az organikus kertészkedés iránt érdeklődők éppúgy megtalálták olvasmányukat, mint a kezdő bűnözők, vagy azok, akik az állatok jogai és a pornográfia kapcsolatát kívánják tanulmányozni. A fesztiválon egyaránt szívesen fogadott vendégek voltak a veterán radikálisok, valamint az anarchizmust még csak kóstolgató olvasók.

James Nova, a New York-i Anarchisták Metrószövetsége nevű szervezet vezetője elmondta, hogy a városban eddig nem működött semmilyen szervezett csoport, amely az anarchizmus népszerűsítését tűzte volna zászlajára. A mintegy 100 tagú sejt vezére úgy becsülte, hogy New Yorkban legalább tízezer olyan anarchista él, aki kész lenne nagy közös akciókra.

A rendezvényen árusított különböző alternatív kitűzőkről, plakátokról és szórólapokról egyebek mellett meg lehetett tudni, hogy a háborúnak nincs értelme, a környezetet óvni kell, és mellesleg küszöbön áll a világrend összeomlása.

A könyvfesztivált egyrészt azért rendezték meg, hogy segítsenek egymásra találni a hasonlóan gondolkodó csoportoknak, másrészt hogy a kívülállók is megismerhessék az anarchizmus történetét és filozófiáját. "Az embereinknek össze kell fogniuk, ha mozgalmat akarunk építeni, hogy elérhessük végső célunkat, a társadalmi forradalmat, és megdönthessük a kapitalizmust" - mondta Nova a The Washington Post beszámolója szerint.

Az aktivista rámutatott: nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a szervezett anarchizmus önellentmondás. Meggyőződése szerint az anarchizmus nem káoszt jelent a rend helyett - mint ahogy sokan hiszik -, hanem a hatalom nélküliség rendjét.

New York vezetése hajlandónak mutatkozik arra, hogy ezentúl minden évben megrendezzék a dél-manhattani Greenwich Village negyedben az alternatív könyves eseményt, feltéve, ha az anarchisták nem akkor robbantják ki a jelenlegi rendet elsöprő forradalmukat. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.