Áramtermelés "napra forgókkal"

A világ legnagyobb napkollektormezőjét a németországi Arnsteinben, Würzburg mellett építették fel. Korábban nem sokan hallhattak nálunk erről a mesterséges "napra forgó ültetvényről" (hasonlatunk oka: a kollektorok átlagosan hétpercenként mozdulva követik a Nap járását). Korábbi társaik ugyanis "röghöz kötötten éltek", ritkán nézhettek egyenesen a fénybe, így kevesebb energiát tudtak befogadni.

- A két különböző gyártó által előállított, poli- és monokristályos berendezések szilíciumból készülnek. Az előbbivel kisebb teljesítményt érünk el, míg az utóbbinak nagyobb a hatásfoka - magyarázta Norbert Weidner mérnök, a SAG Rt. munkatársa. - Érdemes megfigyelni a motoros berendezéseket, amelyek közül az egyik a függőleges tengely körüli mozgást, a másik pedig a táblák dőlésszögét állítja be. A csillagászati program minden egyes szerkezet szíve, hiszen kakaskukorékolás híján hajnalban ez "ébreszti" őket.

A tervezők az esetleges viharok miatt a vízszintes helyzetet találták éjszakára a legpraktikusabbnak. Így kevésbé árthat a szél, ugyanakkor az eső könnyebben feláztatja rajtuk a szennyeződéseket.

Norbert Weidner szerint a napkollektorok működtetése a magas állami dotáció miatt előnyös a magánemberek számára is, ám a támogatások csökkenésével a később belépő befektetők haszna a mainál egyértelműen kisebb lesz.

Vajon mi még időben lépünk?

Már most is vonzza a vendégeket a napkollektorpark
Már most is vonzza a vendégeket a napkollektorpark
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.