Szemétre, magyar!

Egy nemrég készült uniós tanulmány szerint hazánk az új tagállamok közül az egyik legszemetesebb hely, bár a hulladékképződésnek, a bolgárokat és románokat még nem is tartalmazó 501 kilós uniós átlagát a magyarok 37 kilóval alulmúlják.

Ez a furcsaság valószínűleg úgy jön ki, hogy egyrészt a nyugati országok fogyasztásukból következően őrületes mennyiségű szemetet termelnek, a 464 kg az újabban csatlakozók között nagyon is soknak számít, amit jól mutat, hogy az egyébként fogyasztásban előttünk járó csehek is 300 kiló alatt tudják tartani hulladéktermelésüket.

Bár messze nem érjük el, mondjuk a britek fogyasztási színvonalát, azért szépen termeljük a hulladékot, sőt mivel kevésbé vagyunk környezettudatosak, mint a csehek, amúgy magyaros slendriánsággal még rá is dobunk egy jó nagy lapáttal.

Tény, hogy nálunk az utak mentén és a közterületeken súlyos a szeméthelyzet. A parkolókat és a földutakat sokan szemétlerakónak tartják, teherautók, dömperek szállítják tonnaszámra és jórészt ellenőrizetlenül a bekötőutakra a kommunális vagy építési hulladékot.

Közeleg a Föld napja. Hallom, többéves szokás szerint az idén is nagy szemétszedő akciók indulnak a közútkezelő szervezésében, és e hétvégén 25 ezer önkéntes szedi majd az utak mentén zsákokba a limlomot. Szép ez a nekibuzdulás, csak sajnos valószínűleg ez lesz az év egyetlen napja, amikor több hulladékot szednek majd össze, mint amennyit mások elhajítanak. Ez pedig nem sokat szépít a statisztikán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.