Szakmával is léphetsz egyet előre

Folytatódik a Lépj egyet előre program: a szakképzettséggel nem rendelkezők május végéig jelentkezhetnek az ingyenes tanfolyamokra, amelyek december 31-ig vizsgákkal fejeződnek be.

A program első szakaszát tavaly februárban hirdették meg, akkor több mint 28 ezren jelentkeztek, de csaknem fele részben olyanok, akiknek már volt szakképzettsége. Bár a nem piacképes szakmával rendelkezők ingyenes átképzése is jogos igény, az első szakaszban főként azok kaptak lehetőséget a támogatott tanfolyamokra, akik egyáltalán nem rendelkeztek szakmával.

Most, a második szakaszban már valamivel több lehetőség lesz arra, hogy a piacképtelen szakmával rendelkezők is támogatáshoz jussanak. A program első szakaszában még alapelv volt, hogy a rendelkezésre álló 4,2 milliárd forintból - amelyet 75 százalékban az Európai Unió állt - 70 százalékban a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők képzését finanszírozzák, 21 százalékban az érettségizett szakképzetlenekét, és csak kilencszázalékos arányban kerülhettek a képzésbe azok, akik már rendelkeztek valamilyen szakképzettséggel. A program első szakaszában a képzéseket több mint háromszáz akkreditált, tehát minőségi képzést nyújtó intézmény kínálta.

Az újabb pályázati kiírások alapján a következő két évben évente tízezer álláskereső kaphat lehetőséget egy szakma ingyenes elsajátítására - a rendelkezésre álló támogatási keret két évre 10,6 milliárd forint. Ennek háromnegyede ugyancsak az uniótól érkezik.

A munkaügyi intézményrendszer a képzésekbe évente csaknem százezer embert von be. A Lépj egyet előre program csak a képzések egy részét jelenti, de azok az álláskeresők, akik nem regisztráltatták magukat és azok a munkavállalók, akik a jobb munkaerő-piaci pozíció érdekében akarnak szakmát szerezni, csak ebben a programban vehetnek részt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.