Céltalan tanulóból nem lesz mester

Hígul a kozmetikus szakma, egyre kevesebb a hivatástudattal rendelkező tanuló, miközben a mesterek egyre kevésbé érdekeltek a fiatalok tanításában - állítja az Országos és Budapesti Kozmetikus Ipartestület elnöke. Októbertől viszont felnőttképzés keretében is lehet majd kozmetikusi végzettséget szerezni.

Felveszem tanoncnak, tanítom két éven át a szakma minden csínjára, aztán azon veszem észre magam, hogy a gyakorlati idő lejártával már megnyitotta a saját kozmetikáját, ráadásul az enyém melletti kapualjban - meséli Gallai Zsuzsa, az Országos és Budapesti Kozmetikus Ipartestület elnöke. Hozzáteszi, rengeteg kolléganőjétől érkezik a tanoncokkal kapcsolatos hasonló, negatív visszajelzés a szövetséghez.

- Sokan csak azért jelentkeznek a szakképzésre, mert nincs jobb ötletük, és az első szakma kitanulását finanszírozza az állam. Valójában azonban eszük ágában sincs ezen a pályán maradni. Három jelentkezőből kettő már a gyakorlati idő alatt feladja és elmegy más szakmát tanulni - mondja az elnök. A jelenleg iskolarendszerben folyó oktatás mellett a tervek szerint 2007 őszétől a kozmetikus szakma iránt érdeklődőknek felnőttképzés keretében is lehetőségük lesz kitanulni a szakmát. A mostani tantervben minimális óraszámként 2800 óra (két tanév) szerepel, a felnőttképzés esetében azonban csak a maximális 2000-es óraszám került rögzítésre. Gallai szerint ez tovább ronthat a helyzeten. - Ez nem egy olyan szakma, ahol elegendő, ha a kezdő majd menetközben belejön. Emberekkel foglalkozunk, a hiányos ismeretek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Ha például valaki nem ismeri fel, és véletlenül sminktetoválást készít egy anyajegyre, azzal akár életveszélybe is sodorhatja a vendéget. Ha valóban csak a maximális óraszámot fogják megadni, azzal lehetőséget teremtenek arra, hogy szinte bármilyen, ilyen-olyan rövid tanfolyamon lehessen majd szakképesítést igazoló papírt szerezni. Ha ez a lehetőség megnyílik, mindenkinek csak azt tudom javasolni: csak a nagyon erős referenciákkal rendelkező szépségszalon szolgáltatásait vegyék igénybe.

- Ősszel várhatóan valóban életbe lépnek majd az új Országos Képzési Jegyzék szakképesítéseihez igazodó követelmények, amelyek lehetőséget teremtenek a kozmetikusok felnőttképzés keretében történő oktatására is - mondja Soós László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársa. Annak azonban, hogy az új jegyzék - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - csak a maximális képzési időt (2000 óra) rögzíti, gyakorlati okai vannak. Elsősorban az, hogy a szakképzési törvény előírja a korábban szakképző intézményben folytatott tanulmányok kötelező elismerését, továbbá hogy lehetőséget kell adni a más módon megszerzett tudás, illetve gyakorlati tapasztalat beszámítására is. Annak, aki korábban például három évet tanonckodott egy kozmetikus mellett, lehetősége nyílik egy rövidebb tanfolyamon való részvételre. Az előzetesen megszerzett ismeretek felmérését az akkreditált felnőttképző intézmények kötelező szolgáltatásként végzik.

Ami a tanulók hivatástudatát illeti, a szakma iránt igazán elkötelezett hallgatókat is bőven találni. - Azt gondolom, hogy az elméleti képzés nagyon fontos, de legalább annyit számít a két év gyakorlati idő. Ennyi minimum kell ahhoz, hogy valaki biztos kézzel nyúljon egy vendéghez - mondja Tóth Enikő kozmetikus tanuló. - Szerintem a jobb érzésű hallgatók ezt tudomásul is veszik, igyekeznek minél többet ellesni a különböző fortélyokból, mialatt letöltik a kötelező időt. Én például egészen biztosan maradok majd a pályán, szeretnék továbbtanulni bőrgyógyász-kozmetológusnak, és a sminktetoválás is érdekel - állítja terveiről határozottan.

Gallai szerint azonban egyéb problémák is vannak. - Tévhit, hogy a tanuló jelentős munkát levesz a mester válláról. Az igazság az, hogy az, aki bejön a szalonba, azt várja, hogy képzett és tapasztalt kozmetikus foglalkozzon vele. Ráadásul a mostani rendszer jogi keretei sem éppen előnyösek. A mester, a képző intézettel kötött együttműködési megállapodás értelmében maga mellé vesz egy tanulót, gyakorlati tanulóidejére. E két év alatt a kozmetikus a minimálbér 10 és 40 százaléka közötti összeget köteles a tanulónak kifizetni, valamint annak járulékait, továbbá munkaruha-, étkezési és utazási hozzájárulást. Bár ezt az év végén visszaigényelheti, addig neki kell meghiteleznie. A mester csak nagyon indokolt esetekben mondhatja fel a szerződést, például ha a tanuló fegyelmi vétséget követ el, de ha csak nem végzi elég lelkiismeretesen a munkáját, szinte semmit sem tehet. Amikor a tanuló megszerezte képesítését, a mesternek lehetősége van arra, hogy mindkettőjüknek kedvező járulékterhekkel ott tartsa maga mellett, de a frissen végzettek általában önállósulnak, saját üzletet nyitnak.

A kozmetikusok mindenesetre remélik, hogy bekapcsolódhatnak a szakmai vitába, és az őszi változások erősíthetik a szakmai etikát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.