Mámor és tripla szaltók

Az UEFA végrehajtó bizottságának tegnapi döntése nyomán Lengyelország és Ukrajna egyaránt először rendezhet nagy futballeseményt, amikor 2012-ben közösen ad otthont az Európa-bajnokságnak.

A döntést egyenesen történelminek nevezte Grigorij Szurkisz, az ukrán szövetség elnöke. "Tizenöt évvel ezelőtt megszületett a független Ukrajna, most pedig lehetőséget kapott, hogy elinduljon a fejlődés útján" - jelentette ki. Viktor Juscsenko államfő közleményben csatlakozott az előtte szólóhoz: "A döntés mindkét ország számára óriási esélyt jelent" - mondta.

Hasonló szellemben nyilatkozott Michal Listkiewicz, a lengyel szövetség elnöke is. "Nyolcvanötmillió ember várja nagy szeretettel ezt a hatalmas eseményt. Az országaink közötti barátságnak nagy hagyományai vannak, és ez a közös munka újabb mérföldkő a két szláv állam történetében."

Ugyanakkor tökéletes közönnyel fogadták Dnyepropetrovszkban, hogy a kelet-ukrajnai város az egyik helyszíne lesz az Eb-nek - jelentette tudósítónk, Nyilas Gergely. Az egymilliós város egyetlen utcai akciója szerdán a Karl Marx sugárúton volt, ahova a kommunista párt néhány nyugdíjas aktivistája vonult ki. Igaz, ennek a megmozdulásnak sem a labdarúgáshoz, hanem az Ukrajnában a parlamenti többség és az államfő között három hete húzódó politikai krízishez volt köze. Az asszonyok a rendkívüli választások és az ország esetleges NATO-tagsága ellen tüntettek.

- Micsoda? Foci? Az nem a mi dolgunk - válaszolta a párt sátora mellett állók egyike.

Ennek némiképp ellentmondó nyilatkozatot adott az ukránok két sportolólegendája, a küldöttség tagjaként Cardiffban tartózkodó Vitalij Klicsko és Szergej Bubka.

- Az egész ország ünnepel, az emberek örömmámorban úsznak, és tripla szaltókat ugrálnak. Az UEFA döntése elősegíti Ukrajna fejlődését és európai integrációját" - említette a korábbi nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok Klicsko. Az egykori rúdugróklasszis, a jelenleg az ukrán olimpiai bizottságot vezető Bubka tömören összegzett: "Nagyszerű győzelmet arattunk, s ez sokat jelent országunk számára. Elmondhatatlanul büszke vagyok."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.