Szigorúan pihenniük kell a sofőröknek

A teherautó- és buszsofőrök nem vezethetnek többet hetente 56 óránál, és 24 órán belül kilencórányi pihenőidőt kell beiktatniuk a korábbi nyolc óra helyet.

A múlt héten léptek életbe az Európai Unióban a teherautó- és a buszsofőrök pihenőidejére vonatkozó új szabályok, amelyek a közlekedés biztonságának javítása érdekében születtek. Eltörlik a turistabuszok sofőrjeire vonatkozó kivételt, amelynek értelmében ők folyamatosan 12 napig ülhettek a volán mögött. Új szabály az is, hogy a járművezetőnek hetente minimum 45 óra szabad időt kell biztosítani. Korábban a buszsofőröknek lehetőségük volt 12 munkanap után kivenni pihenőnapjaikat.

A buszsofőrök az új rend ellen egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a társas utak jelentős része hosszabb hat napnál, így pihenőnapjaikat külföldön kell eltölteniük, nem pedig otthon, családjuk körében, ahogy eddig tehették. A buszos cégek tulajdonosai pedig azért bírálják a rendeletet, mert az jelentős pluszköltségeket és munkaszervezési gondokat ró rájuk, ami vállalatok megszűnéséhez is vezethet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.