Horváthot és Fodort jelöli az SZDSZ

Horváth Ágnes egészségügyi, illetve Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterré kinevezését javasolja az SZDSZ ügyvivői testülete. Fodort egyhangúlag, Horváth Ágnest 8:3 arányban támogatták az ügyvivők.

Kóka János pártelnök - oldalán a két jelölttel - elsőként a médiának gratulált tegnap az SZDSZ székházában, mivel még a testületi ülés közben kiszivárgott az eredmény. Kóka közlése szerint ugyanakkor Horváth Ágnes első pillanattól esélyes volt a miniszterjelöltségre, mivel részt vett a tárca vezetésében, ismeri és érti a reform ügyeit, és elkötelezett a folytatása mellett. Kóka elmondása szerint több mint húsz jelöltet hallgatott meg; "hiszünk a versenyben, a legjobb jelöltet kerestük, aki képes levezényelni az ország legnagyobb átalakítását" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke, aki két nevet terjesztett az ügyvivő testület elé: Horváth mellett Erdős Attila

vállalkozóét. Kóka szavai szerint mindketten képesnek mutatkoznak elvezetni a tárcát, az ügyvivői testület azt mérlegelte: kitől várható, hogy sikerre viszi a reformot, hogy inkább képes elfogadtatni a több-biztosítós egészségügyi modellről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés őszi ülésszakán. "Mérlegeltük azt is, hogy nincs vagy nagyon kevés az ismerkedési idő" - tette hozzá Kóka János, aki szerint Horváth Ágnes a közigazgatási tapasztalata, helyismerete miatt kerekedett felül Erdőssel szemben.

Molnár Lajos fontos alapköveit tette le az egészségügyi reformnak - az elődjét méltató tiszteletkör után Horváth Ágnes az egészségügyi reform valódi befejezéséről beszélt, ami a több-biztosítós modellre történő átállást jelentené.

Miután az SZDSZ kiemelt céljai közé tartozik a környezetvédelem, a fenntarthatóság programja, az ügyvivői testület egyhangúlag úgy döntött: Fodor Gábort javasolja a kormányfőnek Persányi Miklós utódjául.

Fodor Gábor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy igent mondott az ügyvivői testület felkérésére. Tudta, hogy Persányi Miklós egy ideje fontolgatta távozását, másfelől tudta, hogy felelősséggel tartozik a mögötte állóknak.

Ami a két minisztérium államtitkárait illeti: Kóka János szavai szerint Kovács Kálmán marad a környezetvédelmi államtitkár, az egészségügyi államtitkári tisztségre pedig Horváth Ágnestől várják a javaslatot rövid időn belül.

Molnár Lajos kinevezéséig szinte senki sem ismerte államtitkárát, Horváth Ágnest, kivéve az irányított betegellátási modellkísérletben részt vevőket. A szakma úgy vélte róla: jó végrehajtó, de szüksége van irányításra. Miniszterként is maga mögött tudhatja majd Molnár Lajost, aki eleinte nyilván a háttérből irányítja. Végül is ez volt az egyik érv az ügyvivők előtt Horváth Ágnes mellett: marad a folytonosság. Horváth gyors politikai karrierjét Matejka Zsuzsának, Molnár kabinetfőnökének, korábbi OEP-főigazgatónak, s még korábban a veresegyházi modellkísérlet vezetőjének köszönheti. Matejka fedezte fel, hogy az OEP-es orvos-hivatalnokban van érdeklődés, s érti a modellkísérlet lényegét. Erre a meglátására Matejka OEP-főigazgatóként külön főosztályt szakított ki a hivatalban, hogy Horváthnak legyen tere a modellek fejlesztéséről gondoskodni. Majd a veresegyházi polgármester és a modellkísérletet szervező Misszió tulajdonosa, Somody Imre összezördülésének következményeként igazgató nélkül maradó cég élére is Matejka nevezteti ki Somodyval Horváth Ágnest. Innen a választások után egyenes út vezet a tárcához.

A fiatal, 33 éves államtitkárnak Molnár mellett leginkább a szóvivői szerep jutott. Ha kellett, állta a pofonokat, ha a helyzet úgy kívánta, a semmiről is tudott addig beszélni, míg az újságírók, illetve a hallgatóság fel nem adta.

Nem ért váratlanul a döntés - válaszolta lapunknak Persányi Miklós. A budapesti állatkertet a kilencvenes évektől felvirágoztató, leváltott tárcavezetőt állítása szerint most új kihívások érdeklik, de hogy ezek mik lesznek, arra nem adott választ. - Többen is megkerestek, de egyelőre még nem döntöttem. Nekem is voltak korábban változtatási szándékaim, s megvallom, nem az volt a vágyam, hogy a bársonyszékben öregedjek meg. Esetleg ismét az állatkert? - kérdeztük. A válasza: Semmi sincs kizárva. (P. I.)

Horváth Ágnesnek és Fodor Gábornak gratulál Kóka János
Horváth Ágnesnek és Fodor Gábornak gratulál Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.