Lázár - kritika után "szankció"

A Csongrád megyei Délvilág című napilap előfizetésének lemondására biztatja a helyieket Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, miután az újság bírálta a mindszenti beteg halálhírének azonnali, politikai célú tálalását.

A Délvilág minapi vezércikkében a vásárhelyi és a szentesi kórház között, a mentőben elhunyt 67 éves mindszenti beteg halálával összefüggésben kockázatos politikai játszmának nevezte, hogy az elhunytat a polgármester a haláleset után néhány órával az egészségügyi reform első áldozataként írta le. Az újságíró megjegyezte: a régi struktúra halálos áldozatait nem nevezi meg senki. A cikk azzal zárult: nem jó, ha a politikusok hangja erősebb, mint a szakmáé.

Lázár János szerint az újság szerkesztőségi cikke a kormány mellett, ezzel a vásárhelyi kórház ellen foglalt állást, ő maga ellenben a helyiek érdekeit védi. Kijelentette: tiszteletben tartja az újság álláspontját, az ő véleménye viszont az, hogy "ilyen lapot nem járat az otthonába". Hozzátette: döntését magánemberként hozta, tehát az újság munkatársait továbbra is meghívják a városi eseményekre és tájékoztatókra. Vásárhelyi lakosként azonban arra biztatja a helybélieket: gondolják át, vásárlásukkal és előfizetésükkel segítik-e egy - mint fogalmazott - kormánypropagandát folytató napilap kiadását.

Szetey András, a Délvilág és testvérlapja, a Szegeden megjelenő Délmagyarország főszerkesztője visszautasítja Lázár kijelentéseit. Szerinte lapjai nem folytatnak kormánypropagandát, az ügyben megjelent valamennyi cikkük korrekt volt, s azokban rendre helyt adtak a polgármester nyilatkozatainak és véleményének. Szetey közölte: az újság alaposságát támasztja alá, hogy a polgármester megnyilvánulásaiban több alkalommal hivatkozott olyan információkra, amelyeket a Délvilág oknyomozó újságírói derítettek ki. Az előfizetések lemondásával kapcsolatban Szetey úgy fogalmazott: nem politikai, hanem közéleti lapot adnak ki, ezért ha a vásárhelyiek elfogulatlan képet akarnak kapni a megye történéseiről, továbbra is előfizetik az újságot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.