Nincs semmiféle segélybotrány?

Jelenleg is a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozik az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kurátora, dr. Gyarmati György. A kiemelten közhasznú nemzetközi alapítvány sajtótájékoztatóját tartó dr. Simon Ibolya előző munkahelye volt az NBH. A VPOP közleménye szerinti 1,2 milliárdos csempészés gyanúját mind a karitatív szervezet, mind a Herba-csoport ügyvédei visszautasították.

2006. szeptember 15-én indult a jelenlegi vámeljárás, milliárdokról szól, többször kértünk is állásfoglalást a vám- és adóhatóságtól, az ügyészségtől, de fizetni való összegről szóló határozatot nem kaptunk. Bízom benne, hogy hamarosan kiderül a vétlenségünk - közölte tegnap sajtótájékoztatón dr. Simon Ibolya, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kurátora. Közölte, hogy tavaly érkezett egy fizetési felszólítás egy kávészállítmány jövedéki adójának megfizetéséről, de ezt rendezték. Tudomása szerint nincs olyan törvény, amely korlátozná, hogy mekkora értékben kaphat segélyárut egy karitatív szervezet.

- Nincs semmiféle segélybotrány, csempészés és adócsalás - közölte.

Földesi-Szabó László, a kuratórium elnöke mindazonáltal előzetes letartóztatásban van. Nélküle működésképtelenné vált a szervezet - mondta a kurátor. Hozzátette: magyar szokás, hogy ami jól működik, azt szét kell verni.

A Népszabadság kérdésére Simon Ibolya elmondta: előző munkahelye a Nemzetbiztonsági Hivatal volt. Az alapítvány másik kurátora, dr. Gyarmati György jelenleg is ott dolgozik. E munkakör nem összeférhetetlen a karitatív tevékenységgel, amihez kollégája engedélyt kért és kapott.

Radács Gyula, az előzetes letartóztatásban lévő Földesi ügyvédje szerint a semmi ellen nehéz védekezni.

- Nem tudni, hogy védencemet pontosan milyen bűncselekménnyel gyanúsítják, miközben ő a jogszabályoknak megfelelően járt el. A törvény lehetővé teszi ugyanis, hogy egy alapítvány a részére adományozott árut értékesítse, ha a befolyt összeget karitatív céljaira fordítja. Nem tudom, mikor lesz vége a vizsgálatnak, holnap vagy négy év múlva - mondta.

Sáros Péter, a többi letartóztatott jogi képviselője szerint hiányos a gyanúsítás: nem tartalmazza ugyanis, hogy ki adta el jogellenesen a 8500 tonna élelmiszert és ki csempészett. Arra a kérdésre, hogy mely harmadik országból és milyen cégtől érkezett az adomány az alapítvány részére, nem kívántak válaszolni. Szőke András, az alapítvány fő támogatója, a Herba-csoport jogásza úgy véli, hogy cégük megsínylette a történteket, mert tevékenységük a piaci bizalmon nyugszik. Kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg nem a vezérigazgató viszi a Herba Hungary Zrt. ügyeit, de nem nevezte meg a vállalat előzetes letartóztatásban lévő vezetőit.

- Az adományok értékesítése az alapítvány megbízásából történt, méghozzá ingyen. Így nehéz csempészésről beszélni, mivel anyagi haszna nem származott ebből a cégnek. Sajnos a Herba bankszámláját zárolták, iratainkat lefoglalták. Az Egymásért, Egy-Másért Alapítványnak juttatott támogatási összeg nagynak tűnik, de éves forgalmunknak csupán négy-öt százalékát teszi ki - jelentette ki Szőke András.

Helyreigazítás

Tegnapi lapszámunkban tévesen közöltük, hogy Béndek József határőr altábornagy a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka volna. Továbbá - az Index-re hivatkozva - tévesen állítottuk, hogy a Herba cégcsoport letartóztatott vezérigazgatója, Pongó Sándor egykoron a BRFK Közlekedésrendészetének vezetője volt. A rendőr-főkapitányság egykori vezető beosztású munkatársa dr. Pongor Sándor nyugállományú rendőr ezredes, akinek semmi köze nincs a Herbához. A tévedésért elnézését kérjük.

Dr. Simon Ibolya
Dr. Simon Ibolya
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.