Horváth Ágnes és Fodor Gábor az SZDSZ miniszterjelöltjei

A Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivői testületének ülése után bejelentették: a liberális párt az egészségügyi tárca eddigi államtitkárát, Horváth Ágnest jelöli egészségügyi miniszternek, Fodor Gábort pedig környezetvédelmi miniszternek.

Az ülésen eldőlt, a másik jelölttel, Erdős Attilával szemben Horváth Ágnes államtitkár lesz a párt jelöltje. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter helyére pedig Fodor Gábort jelölték.

Fodor feltételekkel vállalta, Horváth "finomhangolna"

Az ügyvivői testület ülése után tartott sajtótájékoztatón Fodor Gábor elmondta, hogy feltételekkel vállalta a jelölést a környezetvédelmi miniszteri posztra. Feltételei között említette a jövő nemzedéke ombudsman intézményének létrehozását, illetve a klímaváltozás és a megújuló energia kérdéskörének hangsúlyosabb megjelenítését a kormányzati politikában.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszterjelölt arról szólt, hogy elődje, Molnár Lajos a reform nagyon fontos alapköveit tette le, de az átalakítást folytatni kell, stabilizálni kell a bekövetkezett változásokat. Szerinte a reformfolyamat valódi befejezését a több-biztosítós modellre való átállás jelenti, mert ez foglalja keretbe az eddigi lépéseket, és megteremti a betegekért folyó versenyt az egészségügyben. Hozzáfűzte, hogy ahol szükséges: "finomhangolásokat" végeznek.

"Eljutottunk fontos mérföldkövekig, stabilizálni kell a rendszert. Ez a fő feladat: beállítani ezt a rendszert úgy, hogy működjön - mondta Horváth Ágnes később, a Magyar Televízió Este című műsorában. Szerinte olyan rendszerre van szükség, ahol megmaradhat az állami biztosító, de mellette más biztosítók is "versenybe jönnek".

Kóka: olyat kerestünk, aki levezényli a legnagyobb átalakulást

Az Egészségügyi Minisztérium jelenlegi államtitkárának jelölését az ügyvivői testület kétharmados többséggel, Fodor Gáborét pedig egyhangúlag támogatta - mondta el Kóka János, az SZDSZ elnöke. Az egészségügyi tárca új államtitkárának személyére Horváth Ágnes tesz javaslatot.

A pártelnök elmondta, hogy az elmúlt két hétben 20 lehetséges jelöltet hallgatott meg, akik közül a két legalkalmasabbat, Horváth Ágnest és Erdős Attilát javasolta az ügyvivői testületnek. "Az SZDSZ és én személyesen is, hiszünk a versenyben. A legjobb jelöltet kerestük, olyat, aki képes az ország legnagyobb átalakulását levezényelni". A döntés legfontosabb szempontja az volt, hogy melyik jelölttől várható inkább a megkezdett egészségügyi reform sikerre vitele, és hogy melyikük képes elfogadtatni az Országgyűlés őszi ülésszakán a koalíció által előterjesztett több-biztosítós egészségügyi modellről szóló törvényjavaslatot. Mérlegelték azt is, hogy nincsen elvesztegethető idő, hiszen 2008-tól szeretnék bevezetni az új rendszert, így Horváth Ágnes közigazgatási tapasztalata, minisztériumi helyismerete előnyt jelentett.

Kóka szerint Horváth Ágnes ismeri és érti a reform lényegét, elkötelezett annak folytatása mellett, az SZDSZ pedig minden támogatást megad felelősségteljes munkájához. Az egészségügyi miniszterjelölt továbbá kötelezettséget vállalt, hogy a koalíciós partnerrel két héten belül meg tudják kezdeni a tárgyalásokat a több-biztosítós modellről.

"Szeretnék azt, hogy ha az Egészségügyi Minisztérium mellett, amely a reformot képviseli, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mellett, amely a versenyképességet képviseli, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a fenntarthatóság, a környezettudatosság liberálisok számára oly fontos programját végig tudná vinni" - montda Kóka hozzátéve, hogy Persányi Miklós valódi liberális átalakítást végzett a környezetvédelmi tárca élén. Fodor Gáborral együtt fognak működni abban, hogy a kormányban a legfontosabb politikák egyike legyen a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés.

A Fidesz ragaszkodik három feltételhez

A Fidesz már korábban világossá tette, hogy a leendő egészségügyi miniszter számára abban az esetben tud bármiféle támogatást és közreműködést biztosítani az ágazat rendbetételéhez, ha három feltétel teljesül - olvasható Szijjártó Péter, a párt szóvivőjének közleményében.

A kormány tekintsen el a vizitdíj beszedésétől, vonja vissza a kórházak bezárásához vezető ágyszámrendeletet, és garantálja a magyar emberek számára az egységes, szolidaritáson alapuló biztosítási rendszer fenntartását - ismerteti Szijjártó a feltételeket.

Gyurcsány alkalmasnak ítéli az SZDSZ jelöltjeit

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök alkalmasnak és felkészültnek tartja a koalíciós partner jelöltjeit arra, hogy tagjai legyenek a reformkormánynak - közölte Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője. Mint mondta, Kóka János az elmúlt napokban előzetesen egyeztetett a miniszterelnökkel a jelöltekről, és ennek alapján tette meg javaslatait, miniszterelnök pedig haladéktalanul elindítja a kinevezési eljárást.

Amit Horváth Ágnesről tudnunk kell

Horváth Ágnes 1973. szeptember 11-én született Budapesten. 1997-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd tanulmányait a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási (ma Corvinus) Egyetemen folytatta, ahol 2001-ben közgazdasági szakokleveles orvosként végzett.

1999 és 2002 között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nemzetközi főosztályán dolgozott, nemzetközi ügyekkel, külföldi gyógykezelésekkel foglalkozott. 2003-tól a Vasútegészségügyi Kht.-nál a minőségirányítás, az irányított betegellátás tartozott feladatai közé. 2003-2004-ben az OEP Irányított Betegellátási Főosztályának vezetője, 2004 végétől a Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója volt. 2006 júniusa óta az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, 2007. április 4. - Molnár Lajos miniszter lemondása - óta a minisztérium operatív irányítója.

Munkája mellett oktat a Közgazdasági Továbbképző Intézetben, a Magyar Testnevelési Egyetemen, a Semmelweis Egyetemen és Rotterdamban a ERASMUS Universityn.

Angol nyelven felsőfokon, spanyol, német és orosz nyelven pedig középfokon beszél.

Amit Fodor Gáborról tudnunk kellFodor Gábor 1962. szeptember 27-én született Gyöngyösön. 1987-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi doktorátust szerzett.

1988-89-ben a Bibó István Szakkollégium nevelőtanára, ezzel párhuzamosan 1988-90 között szabadfoglalkozású kutatóként a Soros Alapítvány által támogatott Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa. 1990-től az ELTE ÁJTK Filozófia Tanszékén tanársegédként oktatott.

1988. március 30-án a Fiatal Demokraták Szövetségének egyik alapító tagja, szóvivője, 1993 áprilisától a párt egyik alelnöke volt. 1993 novemberében kilépett a Fideszből.

1994 októberétől a Szabad Demokraták Szövetségének tagja, 1996 novemberétől az SZDSZ ügyvivője, 2003 óta a párt Heves megyei szervezetének elnöke.

1994. július 15-től 1995. december 31-ig a Horn-kormány művelődési és közoktatási minisztere volt.

1990-től 1995 májusáig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének elnökeként tevékenykedett. 1991-93 között az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja volt.

1990 óta országgyűlési képviselő. 1990-93 között a Fidesz képviselője, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke volt. A pártból való kilépésével egyidejűleg visszaadta képviselői mandátumát is. Az 1994-es választások óta minden ciklusban az SZDSZ színeiben jutott képviselői mandátumhoz. 2002-2006 között az alkotmány- és igazságügyi bizottság, 2006 óta az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság alelnöke. Fodor Gábor márciusban Kóka Jánossal szemben alulmaradt az SZDSZ elnöki posztjáért tartott választáson. Nős, két gyermeke van.

(NOL/MTI)

Kóka János és a két miniszterjelölt
Kóka János és a két miniszterjelölt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.