Kóka és Schröder tapasztalatot cserélt

A reformokkal kapcsolatos német tapasztalatokról, az energiabiztonságról és az Európai Technológiai Intézet központjának Budapestre kerülésének lehetőségeiről tárgyalt Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke és Gerhard Shröder volt német kancellár, az SPD volt elnöke Budapesten.

A találkozó után Kóka János újságíróknak nyilatkozva elmondta: a volt kancellár beszámolt a reformokkal kapcsolatos német tapasztalatokról, ezen belül kiemelten foglalkoztak az egészségügy átalakításával, hiszen a korábbi német kormányzat nagyon sok olyan problémával találkozott, amelyekkel Magyarországnak is meg kell küzdenie.

"Szeretnénk meríteni mindazon tapasztalatokból, amelyek Európában felhalmozódtak" - tette hozzá. Mint mondta, szó volt arról, hogy miként fokozható Európa energiabiztonsága, hogyan működhet együtt az Európai Unió és Oroszország, és hogyan csökkenthet az energiafüggőség.

A gazdasági miniszter felhívta a volt kancellár figyelmét arra is, hogy Magyarországon milyen jelentős fejlesztőkapacitások halmozódtak fel, és, hogy erre hivatkozva Magyarország küzd azért, hogy az Európai Technológiai Intézet központja Budapestre kerülhessen. Kóka János hozzátette: ennek elnyerésében kért informális segítséget.

Gerhard Schröder elmondta: Magyarországon nagyon fontosak az elkezdődött reformok, amelyeknek irányát helyesnek tartja. Szerinte ez Magyarországot közelebb hozza Európához, illetve Európán belül sikeresebbé teheti például egy olyan nagyszabású reformmal, mint az egészségügy átalakítása.

Az energiapolitikával kapcsolatban kifejtette, az ország érdekét szolgálja, hogy ha mind a két gázvezeték lehetőségét megvizsgálják. Véleménye szerint a szállítási biztonság orosz oldalról nem problematikus, ezért nem szükséges a kérdés polemizálása. Megállapodtak arról is, hogy a megkezdett partneri beszélgetéseket folytatni fogják Berlinben vagy Budapesten. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.