Drágább lesz a közterület

3,9 százalékkal, a tavalyi infláció mértékével emelik a fővárosi tulajdonú közterületek használati díját. A rendeletmódosítást májusban hirdeti ki a főváros, ám az emelt tarifa az akkor folyamatban lévő ügyekre is érvényes. A főváros űi városfejlesztési bizottság az idei közterület-használazti engedélyekről is döntött. Erre a napirendi pontra annyian érkeztek, hogy nem fértek be a terembe, 3-4 órát kellett állva várakozniuk.

A tavalyi 3,9 százalékos inflációnak megfelelő díjemelést támogatott szerdán a fővárosi önkormányzat szakbizottsága a fővárosi tulajdonú  közterületek használati díjainál.
A Fővárosi Közgyűlés által a jövő héten véglegesítendő rendeletmódosítás szerint, a várhatóan májusi kihirdetési időpont  előtt folyamatban lévő ügyekre is az emelt tarifákat kell majd  alkalmazni.

A kormánypártiak erőteljes szorgalmazására a bizottság  kezdeményezte a Hősök terét nemzeti emlékhellyé nyilvánító 2002-es  fővárosi szabályozás módosítását, hogy a téren szeptemberben egy  részben üzleti jellegű rendezvényt tarthassanak. A koalíciós politikusok szerint a szervező, Geszti Péternek a sikeres  "Arc" rendezvényhez hasonló hagyományteremtő, s részben kulturális jellegű új rendezvénye önkormányzati támogatásra is érdemes lehet. 

Ez esetben, önkormányzati támogatású programként a hatályos szabályozás alapján is engedélyezhetnék a háromnapos programot, a szervezők reményei szerint a pamplonai bikafuttatáshoz hasonló látványosságúvá fejleszthető Vágta elnevezésű rendezvényt, amely a magyar lovas hagyományokat idézné fel.

Horváth Sándor, a főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője  hangsúlyozta, a jelenlegi szabályozás alapján nem rendezhető meg ez a rendezvény a Hősök terén. Hunvald György VII. kerületi polgármester és Bihary Gábor  szocialista politikusok szorgalmazására a bizottság előzetesen,  feltételes jellegű hozzájárulást adott végül is a rendezvényhez, ha  annak zöld utat biztosít a közgyűlés is a jövő héten. 

A korábbi, évtizedes gyakorlattól eltérően, a bizottság ülésére meghívottak hely- és székhiány miatt, ezúttal is a folyósón  várakozhattak. Ez esetenként három-négy órányi idő is lehetett, mivel a bizottság a korábbi időszakkal ellentétesen, az ülés végén tárgyalja a közterület-használati kérelmeket. Csakúgy, mint két héttel korábban, a bizottság ezúttal sem  kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy április elsejétől új  vezetője van annak az ügyosztálynak, amelytől az előterjesztések túlnyomó részét kapja a testület. Az új ügyosztályvezető ezúttal sem jelent meg a városfejlesztési bizottság ülésén.

Nem kapott tájékoztatást a bizottság a főépítészi pályázat  elbírálásának helyzetéről sem. A megbízott főépítész az ülés egy  részén jelen volt. A főpolgármester és hivatali vezetőtársai már  március 15. előtt meghallgatták a pályázaton indultakat.

Tóthfalusi György (SZDSZ), aki az utcai reklámozást 20 évre  meghatározó utcabútor-rendelet egyik fő motorja volt, április  végével lemondott bizottsági tagságáról. Az MTI városházi  forrásokból úgy tudja, hogy az SZDSZ-frakció őt jelöli a BKV Zrt.  május végén megüresedő igazgatósági elnöki posztjára.

A szocialisták ezt a tisztséget korábban Moskovits Péter volt fővárosi képviselőnek szánták. Az új szocialista városüzemeltetési  főpolgármester-helyettes azonban új embereket szeretne minél több poszton a közüzemeknél. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.