Újabb vita a Puskás Ferenc utcáról

Olimpiai bajnokok és Nobel-díjasok esetében ne csak haláluk után 25 évvel, hanem azonnal lehessen róluk utcát elnevezni Budapesten. Az 1990-es Fővárosi Tanács rendelet ilyen jellegű módosítását támogatta szerdán a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának jelentős többsége. Végleges döntést a Fővárosi Közgyűlés hoz a jövő héten.


A testület a XIX. kerületi önkormányzat tavaly novemberi kezdeményezése alapján tárgyalt a kérdésről, immár harmadik alkalommal. A városrész szeretné ugyanis Puskás Ferenc olimpiai  bajnok labdarúgóról elnevezni a kispesti Újtemető utcát, ahol a helyi csapat, a Budapest Honvéd otthona, a Bozsik Stadion található. A kerület eddig hiába reménykedett.

Az előterjesztést jegyző Demszky Gábor főpolgármester azt indítványozta, hogy ne módosítsák e javaslat kapcsán az utcanevek elnevezéséről szóló rendeletet. Emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés az elmúlt 16 évben már négyszer, legutóbb tavaly változtatott az utcanevek elnevezésének rendeletén. A 25 éves tilalmat azonban mindvégig megtartották, még Antall József miniszterelnök esetében  is.

Az ülésen kisebbségben lévő ellenzékiek amellett érveltek, hogy az olimpiai bajnokok és a Nobel-díjasok politikai támogatás nélkül érték el eredményeiket. Megjegyezték,  hogy vannak olyan közszereplők - mint például Puskás Ferenc -, akiknek a neve külföldön egyet jelent azzal, hogy valaki magyar.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.