Egy, azaz egy szavazatot sem kaptunk Cardiffban

Lengyelország és Ukrajna közös pályázatát hirdették ki győztesnek az UEFA cardiffi tanácskozásán. A labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát Magyarország sorozatban harmadszor bukta el, ráadásul kifejezetten megalázó módon: egy voksot sem kaptunk, így már első körben megszületett a végeredmény. Mindenki nagyon csalódott...

A Kicker német szaklap információi szerint 8:4 arányban nyert a lengyel-ukrán pályázat, és ez az eredmény már az első fordulóban megszületett. Ezek szerint a magyar-horvát közös pályázat egy, azaz egy szavazatot sem tudott szerezni a 12 tagú bizottságban. A magyar sajtó mást hallott Walesben.

Az Index forrásmegjelölés nélkül azt állította fél órával a döntés után (pontban 12:09-kor), hogy az első körben a végrehajtó bizottság 12 tagja közül hárman támogatták a magyar-horvát pályázatot. Ők név szerint: Mircea Sandu (Románia), Mathieu Sprengers (Hollandia), Per Ravn Omdal (Norvégia). Három szavazatunkkal szemben a lengyel-ukrán közös pályázat 5, míg az olasz 4 voksot kapott. Ezzel ki is estünk a második körből. Támogatóink viszont hűek maradtak Kelet-Európához, és így a döntő fordulóban már 8 szavazatot szereztek északi és keleti szomszédaink.

A Népszabadsághoz is eljutott a hír, hogy három becsületvoksot azért begyűjtöttünk. Az információ forrását valahol a Cardiffban tartozkódó magyar delegáció környékén kéne keresni. A BBC és a Reuters viszont névtelen forrásból a Kicker magazin internetes kiadásával megegyező szavazatarányt tett közzé. Egy forduló volt, és mi egy voksot sem kaptunk - a Magyar Távirati Iroda ezt 12:55-kor hozta nyilvánosságra. Ahogy írják: Ezt Imre Mátyás, a magyar-horvát kandidálás médiamenedzsere a 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázat győztesének kihirdetését követően UEFA-forrásra hivatkozva közölte a Cardiffban jelenlévő magyar újságírókkal.

Az UEFA nem sokkal délután 1 óra után hivatalosan is megerősítette, hogy egyetlen fordulóban eldőlt a 2012-es rendező ország(ok) kiléte. Az európai labdarúgó szövetség azt viszont nem árulta el, a vesztes pályázatok hány voksot gyűjtöttek be. Egy biztos, abszolút többségre volt szükségük a lengyeleknek és ukránoknak az idő előtti győzelemhez, vagyis legalább hét szavazatra.

Öt pályázat - két győztes

Az esemény rendezési jogára öt jelentkezés érkezett be, a 2005. november 8-i, máltai szelektálás alkalmával a törököké és a görögöké kiesett. A végrehajtó bizottság akkori állásfoglalásakor az olasz kandidálás 11, a magyar-horvát kilenc, az ukrán-lengyel pedig  hét voksot kapott. A törökök hat, a görögök két szavazattal  búcsúztak. Michel Platini UEFA-elnök szerdán a cardiffi Városházán jelentette be a végső győztest.

Magyarország harmadszor jelentkezett Eb-rendezésre, a korábbi  két alkalommal is a végső körben maradt alul. A 2004-es Eb-re az osztrákokkal közösen, a 2008-asra önállóan kandidált a magyar szövetség. A 2012-es kontinensviadalt - a tornára először kerül sor Kelet-Európában - június 9. és július 1. között rendezik meg. A viadalon négy négycsapatos csoportban zajlanak majd az első szakasz küzdelmei, ezt követően kerül sor a negyeddöntőre, az elődöntőre és a döntőre, vagyis összesen 31 találkozót láthatnak a nézők.

Gyárfás sírva távozott, Kisteleki csalódott

Gyárfás Tamás, a  magyar-horvát kandidálást előkészítő magyar szervezőbizottság  vezetője a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínének bejelentését követően nyilatkozat közben elsírta magát és távozott. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Platini szerint nincs vesztes

Michel Platini úgy véli:  Lengyelország és Ukrajna győzelmével jó helyre került a 2012-es  Európa-bajnokság.
"Ebben a versenyben nincs vesztes, csak olyan pályázatok, amelyek ezúttal nem nyertek. Csak a legnagyobb elismeréssel tudok a  három kandidáló erőfeszítéseiről és lelkesedéséről beszélni. Mind az öt résztvevő szövetségnek köszönjük a munkát, de köszönet illeti a politikusokat és a futballszurkolókat is, akik támogatták a pályázatokat." - mondta a francia sportvezető.

Várhidi előre tekint

Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen szomorúan vette tudomásul az ukrán-lengyel pályázat sikerét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a célja nem változott, azaz egy jó erőkből álló együttes kialakítása 2012-ig. "Platini elnök úr bejelentése előtt nem lehetett semmit sem tudni, ám korábban erősen tartotta magát itt az a hír, hogy az ukránok és a lengyelek biztosan nem nyernek. Persze aztán éppen ők örülhettek. Most már előre kell néznünk és a selejtezőkön kivívnunk a részvételi lehetőséget a 2012-es Eb-re. Azt eddig is tudtuk, hogy  mindenképpen ütőképes csapatot kell építenünk 2012-re, akkor is ha rendezhettünk volna. Annyi a különbség, hogy így már a selejtezőben is teljesítenünk kell." - nyilatkozta a Sport 1 televíziónak a szakvezető.

Nyilasi: hidegzuhany

Nyilasi Tibor szerint a lengyel-ukrán Eb-rendezés azt jelenti, hogy a pályázók közül a nevető harmadik futott be Cardiffban. "Nagy csend volt a lengyelek és az ukránok körül, kevés információt kaptunk róluk. Az ítéletre hatással lehetett az is, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának Grigorij Szurkisz személyében van egy befolyásos ukrán tagja is. A mi anyagunk elsősorban az érzelmekre és a magyar futballmúltra épített, ami azonban kevésnek bizonyult. Ennek a hideg zuhanynak rá kell ébresztenie mindenkit, hogy eladható, profi futballra és alulról való építkezésre van szükség" - nyilaltkozta.

Gyurcsány: nagyon csalódott vagyok

"Nagyon csalódott  vagyok" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnökaz ukrán-lengyel pályázat győzelme után.
"Nagyon jó pályázati anyagot készítettünk, ezért én bátorítanék mindenkit, hogy ne adjuk fel. Természetesen egy újabb kandidálást alaposan át kell gondolni, erre még bőven van időnk." - nyilatkozta.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy Magyarország harmadszor pályázott, de egyetlen stadionja sincs készen, amely alkalmas lenne akár csak egy Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés megrendezésére azt mondta: "a Puskás Ferenc Stadion átépítését és felújítását mindenképpen végig kell vinni, azt nem tudom megmondani, hogy ez a  jelenlegi stadionhelyzet mennyiben befolyásolta a döntéshozókat."

A kormányfő szerint mindenképpen a győztes Lengyelország és Ukrajna mellett szól, hogy ötször akkora felvevő piacot jelent, mint Magyarország és Horvátország. "Szeretném azt gondolni, nem ez döntött, nem is akarom igazságtalanul bármivel vádolni az UEFA illetékeseit, de elképzelhetőnek tartom, hogy a helyszín kijelölésénél a gazdasági szempontok is szerepet játszottak."

Gyurcsány Ferenc egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sikertelen kandidálás után az Európa-bajnoksággal összefüggésben tervezett fejlesztések - nemzetközi repülőtér, autópályák, szállodák  építése - hány százaléka valósulhat meg. "Ez alaposabb elemzést igényel, erre a döntés kihirdetése utáni egy óra semmiképpen nem elég."

Kóka is búsul

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter őszintén sajnálja, hogy nem Magyarország és Horvátország rendezheti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot annak ellenére, hogy a pályázata igényes, célratörő és prezentálása során is professzionális volt. A pályázat fővédnöke szerint mindenképpen megilleti a dicséret és az elismerés azokat, akik az előkészítésben dolgoztak, a pályázatot összeállították, illetve az ilyenkor szükséges és nagyon munkaigényes, bár nem látványos háttérfeladatokat elvégezték.

Grigorij Szurkisz: történelmi döntés
 
Történelmi döntésnek nevezte az UEFA határozatát Grigorij Szurkisz, az ukrán futballszövetségének elnöke.
Szurkisz maga is tagja a helyszínt kijelölt végrehajtó bizottságnak, amely az ukrán-lengyel pályázott mellett döntött, de érintettsége okán ezúttal nem szavazhatott. "Tizenöt évvel ezelőtt megszületett a független Ukrajna. Lehetőséget kapott, hogy önálló államként fejlődhessen és most esélyt kaptunk a további felzárkózásra." - mondta a sportvezető.

Ünneplés Lengyelországban

Ezrek ünnepelték szerdán Varsóban és Lengyelország más nagyobb városaiban, hogy az ország elnyerte az Európa-bajnokság rendezési jogát. Amikor Platini bejelentette az erre vonatkozó döntést, a köztéri kivetítők előtt örömünnep kezdődött, az emberek nemzeti színű lobogókat lengettek, a házak erkélyeiről pedig konfettieső hullott.

Csalódott Olaszország: a pályán majd mi nyerünk

A sokak által favoritnak tartott olaszok meglepetten, csalódottan és szomorúan vették tudomásul a döntést. "Eszembe sem jutott, hogy nem mi leszünk a befutók. Súlyos vereséget szenvedtünk" - mondta a kapuslegenda, Dino Zoff. Az olaszok elkeseredettségét jól mutatja, hogy Giovanna  Melandri, az ország sportminisztere könnyekre fakadt a számukra  kedvezőtlen, cardiffi döntés bejelentése után, miszerint az ukrán-lengyel pályázat nyert.

(forrás: NOL, MTI)

Puli és Dalmata, a horvát-magyar EB kabalaállatai - visszakerülnek a szekrénybe
Puli és Dalmata, a horvát-magyar EB kabalaállatai - visszakerülnek a szekrénybe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.