Szóljon a pártelnököknek, ha nem akar adózni!

Új választási lehetőséggel gazdagítaná a veszteséges vagy nem kellőképp nyereséges cégek számára előírt minimum, korábbi nevén elvárt adóról szóló törvénytervezetet Tállai András (Fidesz). Az ellenzéki honatya szerint amellett, hogy megfizetik a minimális adóterhet a cégek, vállalkozók vagy kitöltenek egy plusz nyilatkozatot bevételeikről és kiadásaikról az APEH-nek, azt is fontolóra vehetnék, hogy "szólnak Gyurcsány Ferencnek vagy Kóka Jánosnak, hogy hagyják őket békén". A törvénytervezet általános vitájának napján, vagyis tegnap benyújtott módosító javaslat indokolása szerint "a mai túlpolitizált világban a két pártelnök mindent el tud intézni az emberek véleménye alapján". Tállai szerint - némi túlzással és iróniával - azt is, hogy ne kelljen adót fizetni.

A képviselő egyrészt az Országgyűlés és a kormány éberségét kívánta próbára tenni a vicces javaslattal: hogy elolvassák-e egyáltalán azt, amiről szavaznak. Másrészt némi színt akart vinni az egyébként meglehetősen viszontagságos, a mai közállapotokat jól ábrázoló sorsú elvárt, illetve minimumadó tervezetének vitájába.

A törvényjavaslathoz egyébként "komoly" módosító indítványok is érkeztek a Fidesz részéről, amelyek csaknem lenulláznák az adóból várható, az eredeti tervektől eleve elmaradó bevételt. Az ellenzéki párt nem fizettetne minimumadót avval, aki nem több mint két éve alakult, akinek alkalmazottja van, a korrigált bevételt a jövedéki adó mértékével is csökkentené, valamint kivenné a javaslatból azt a tételt, ami jelentősen megkönnyítheti az APEH ellenőreinek a becslési eljárás (fordított bizonyítási teher) alkalmazását a társasági adó esetében. S magát az adót is csak 2008. január 1-jei hatálylyal vezetnék be. (B. P. E.)

Tállai András
Tállai András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.