Kókának két jelöltje van

Ma kiderülhet: ki az SZDSZ új egészségügyiminiszter-jelöltje. Információink szerint az új miniszter személye sokaknak meglepetést okozhat, mert a pártelnök az utolsó percig az üzleti szférában, korábbi gyógyszeripari kapcsolatai között is kereste a legmegfelelőbb embert. Így talált rá a posztra jelenleg legesélyesebbnek tartott dr. Erdős Attilára, a Genoid labordiagnosztikai cég ügyvezetőjére.

Kemény debütálás a szabad demokraták új elnökének a hirtelen megüresedett egészségügyi tárca élére alkalmas embert találni. Információink szerint Kóka János az utóbbi napokban reggeltől estig tárgyalt jelöltekkel és önjelöltekkel – sokan voltak, akik nem vállalták a felkínált posztot, akadt, aki más szempontok miatt esett ki a körből, hiszen Kókának azt is számításba kell vennie, hogy jelöltjének első menetben át kell mennie az ügyvivők „szűrőjén”, s egyet kell vele értenie a kormányfőnek is, hogy a jóváhagyás után a parlamenti bizottság elé álljon. 

Már a ciklus elején sem találtak a pártban belülről egészségügyiminiszter-jelöltet, most pedig még bonyolultabb a helyzet. Az új embernek sokféle, gyakran egymást gyengítő kritériumnak kell megfelelnie. Az egyik legfontosabb feladata, hogy elfogadtassa a biztosítói modellváltást a szocialistákkal. Ráadásul ez az ügy a pártvezetést is megosztja. Kóka János első nyilatkozata arról szólt, hogy a több-biztosítós modell bevezetésén múlik a koalíció sorsa, később azonban Eörsi Mátyás frakcióvezető „puhított” – szerinte a vitának arról kell folynia, miként lehet elegendő friss pénzt vinni az egészségügybe.

Az SZDSZ elnökének tehát olyan jelöltet kellett találnia, aki liberális, elkötelezett a több-biztosítós modell mellett, ugyanakkor már szerzett nevet a szakmában. S bár a nyilvánosságban makacsul tartja magát, hogy Horváth Ágnes, a tárca politikai államtitkára a legesélyesebb jelölt, ám mi úgy tudjuk, ő államtitkár marad, és csak akkor lehet esélyes a tárca élére, ha Kóka mégsem tudja keresztülvinni személyi elképzeléseit, márpedig az ügyvivők körében és a minisztériumban is tapasztalható ellenállás ezzel kapcsolatban.

A sikeres és hiteles SZDSZ

ki fogja tudni venni a részét az idei népszavazási kampányból, és meg tudja győzni az embereket a liberális válasz helyességéről - jelentette ki Kóka János Szegeden. - A népszavazási kampány alkalmat teremt arra, hogy a párt kifejtse a szabadsággal, a magántulajdonnal és a liberális piacgazdasággal kapcsolatos véleményét - mondta. (MTI)
Jelzi a helyzet különös voltát, hogy a főpolgármester szokatlan módját választotta az ügyvivői „voksolásnak”: tegnap Horváth Ágnessel közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy márpedig ő az államtitkár aszszonyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek. Demszky Gábor arról nem nyilatkozott, hogy milyen felhatalmazás, netán pártbeli tisztség alapján látta elérkezettnek az időt a nyílt kiállásra. Lépését mindenesetre nyilván befolyásolta, hogy Kóka János másban látja a reformok továbbvitelének garanciáját.

 

Értesülésünk szerint Horváth maradna az államtitkári székben, hiszen eddig is derekasan állta a reformok bevezetésénél a minisztériumra zúduló panaszáradatot. Nem vált viszont előnyére - legalábbis szabad demokrata informátorunk szerint -, hogy még a kisebb korrekciós lépéseket is határozottan elutasította, s már-már úgy reagált a felvetődött kérdésekre, mint a lemondott miniszter.

SZDSZ-es forrásaink megerősítették, hogy Kóka korábbi, az egészségügyi üzleti kapcsolatait is mozgósította. Több gyógyszeripari partnerét is megszondázta, s így talált rá Farkas György orvosra, a Sanofi kiemelt ügyfeleiért felelős menedzserére, aki információink szerint korábban az SZDSZ szombathelyi önkormányzati képviselője is volt, valamint dr. Erdős Attilára, a Genoid labordiagnosztikai vállalkozás ügyvezető igazgatójára. Értesülésünk szerint utóbbi az "erősebb" jelölt. A 42 éves szakember korábban négy évig orvosként dolgozott, majd a gyógyszeriparban vállalt különböző menedzseri posztokat, közben pedig Európa legrangosabb üzleti főiskoláján, a francia Inseadon szerzett MBA-diplomát.

Lapunk értesülései szerint lehetséges, hogy ma az is eldől: lesz-e a környezetvédelmi tárcának új vezetője? Amennyiben Fodor Gábor vállalja, Persányi Miklóst ő követné a miniszteri székben.

Székfoglaló elõtt
Székfoglaló elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.