Képviseli-e önálló ombudsman a jövő nemzedékek érdekeit?

Hét évvel az első próbálkozás után sem tudni, hogy lesz-e önálló országgyűlési biztos, aki a jövő generációk érdekeit képviselné. A Védegylet ötletgazdaként siettetné a döntést, de a szocialisták hezitálnak.

Újabb egyeztetést kezdeményez a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról a Védegylet: péntekre várják a pártok szakértő képviselőit. Március végén már folytattak megbeszélést erről, és akkor úgy tűnt, hogy valamennyi párt egyetért az új intézmény felállításával, amit – Sólyom László köztársasági elnök is a leghatározottabban szorgalmaz.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a legutóbbi egyeztetésen senki nem élt ellenvetéssel. Abban is konszenzus volt, hogy nem lesz több ombudsman, hanem megszüntetik az általános helyettesi posztot, és a környezetvédelmi ügyekért felelős szószóló az ő helyébe léphet. Az egység azonban törékenynek bizonyulhat, mert az MSZP kihátrálni látszik.

A jövő nemzedékekért felelős biztosi poszt felállítása nem újkeletű ötlet. Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos már egy 1992ben megjelent kötetében kifejtette, hogy a környezetvédelem válságos állapota, a természet pusztításának mértéke, illetve a társadalom önvédelmi és érdekérvényesítő képességének hiánya miatt e területen önálló szószólóra van szükség. Ilyen nem lett ugyan, ám az 1995ben elfogadott környezetvédelmi törvény a parlament feladatául szabta, hogy határozza meg: milyen speciális feladatai lehetnek a környezet védelmével kapcsolatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. A szabályozás nem született meg.

A Védegylet – a jövő generációk létfeltételeinek biztosítása érdekében – 2000ben saját javaslattal állt elő, amelynek kidolgozásában Sólyom László is meghatározó szerepet játszott. E szerint az új biztos minden, a környezet állapotát hosszabb távon befolyásoló, a fenntartható fejlődést veszélyeztető ügyben eljárhatna, s a többi ombudsmanhoz képest szélesebb – a magánszférára is kiterjedő – hatásköröket és erősebb jogosítványokat kapna. A Fidesz kormány nem mutatott különösebb érdeklődést, így 2001 tavaszán két szocialista képviselő, Szili Katalin és Hegyi Gyula állt elő saját, hasonló tervezettel. A javaslat azonban a plenáris vitáig sem jutott el. A 2002es kampányban Szili megígérte: ha nyernek, lesz a jövő nemzedékeknek ombudsmanja.

Nyertek – és nem lett, igaz, a két politikus röviddel az új kormány megalakulása után ismét próbálkozott. A tervezet a bizottsági akadályokon sikerrel átment, de csendben kimúlt. Az utolsó két szakbizottság ugyanis csak 2005 decemberében tűzte napirendjére a javaslatot, de hiába ajánlotta általános vitára az előterjesztést, a közelgő újabb kampányban az senkit nem érdekelt. Egyébként a javaslat az ombudsmanok tetszését sem nyerte el, mert úgy vélték: az új biztos a többiekhez képest túl széles hatáskört kapna.

Az ügyet most ismét a házelnök melegítette fel. Úgy tudjuk, az alkotmánybírákat jelölő bizottság ülésén hozta szóba, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese helyett válaszszanak a jövő nemzedékek ombudsmanját. (Nem mellesleg: Szili Katalinnak ez az elképzelése, úgy tudjuk, teljes mértékben fedi azt, amit Sólyom László államfő gondol az ügyről.) Nem véletlen, hogy a Sólyom Lászlót annak idején köztársasági elnökké jelölő Védegylet rögvest „visszavette” a kezdeményezést, és gyorsan egyeztetést hívott össze. Nyilván azért is siettetik a megállapodást, mert a köztársasági elnöknek hamarosan új ombudsmanokat kell jelölnie: az országgyűlési biztost alkotmánybíróvá választották, általános helyettesének és a kisebbségi ombudsmannak pedig június végén lejár a megbízatása.

Kérdéses azonban, hogy az MSZP végül mit szól mindehhez. Egyelőre csak annyi biztos, hogy – a szocialisták korábbi álláspontját felülvizsgálva – a frakció közjogi munkacsoportja korábban jelezte: az új szószólót nem támogatják, mert nem értenek egyet a hatáskör bővítésével; kétségtelen, hogy a jövő nemzedékek biztosa környezetvédelmi ügyekben a jelenlegi elképzelések szerint mármár hatósági, felügyeleti jogosítványokkal rendelkezne. A munkacsoport azt sem tartja szerencsésnek, hogy ezúttal a jogi végzettség ne legyen feltétel. Ráadásul az általános ombudsmannak a tervezett konstrukcióban nem lenne helyettese, amit ugyancsak elfogadhatatlannak tartanak. Azt viszont valószínűleg elfogadnák, hogy az országgyűlési biztos általános helyettese a környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokat kapjon. Végleges álláspont azonban csak jövő hétfőre várható – közölte további részletek említése nélkül Csákabonyi Balázs, a munkacsoport vezetője. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: csak javaslatot tesznek. Döntést a frakciónak kell hoznia.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.