Lenkovics: alkotmánysértő a Lipót bezárása

Továbbra is alkotmánysértőnek tartja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa  az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) kormányzat által tervezett módon való átszervezését; Lenkovics Barnabás ezt az  Országgyűlés emberi jogi bizottsága ülésén mondta kedden, miután meghallgatta az érintett felek hozzászólásait.

Az a módszer és az az ütemezés, ahogyan a kormány az OPNI-t be akarja zárni, súlyos alkotmánysértést valósít meg - fejtette ki a biztos.

"Az újonnan jelentkező, és már felvételi tilalom alá eső betegek átirányítása (...) szakmai szempontból nem vállalható, és ha átmenetileg is, de ellátatlanságot eredményez" - olvasható többek között az állampolgári jogok biztosának a témában kiosztott állásfoglalásában.

Matejka Zsuzsanna, az egészségügyi tárca kabinetfőnöke egyebek mellett azzal érvelt, hogy az OPNI épülete nem alkalmas a betegellátásra, gazdaságosan nem lehet működtetni.

A testület döntött arról, hogy levélben fordulnak az egészségügyi és oktatási bizottsághoz, amelyben kezdeményezik, hogy hozzanak létre közös testületet a kérdés kivizsgálására.

(MTI)

Lenkovics Barnabás
Lenkovics Barnabás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.