A hét műtárgya (10)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Budapesten még jószerivel ismeretlen technikával dolgozik eheti műtárgyunk alkotója: az ún. olvasztással. A Nyugaton már jó évtizede szárnyat bontott iskola egyik alapítója, az ismert berlini szobrász, Hans-Peter Brühl egy német művészeti folyóirat kérdésére válaszolva azt mondta: "csodálatos, új világot teremthetünk egyetlen szál gyufával - meg persze a hozzá tartozó dörzspapírral. Összehordjuk a legkülönfélébb anyagokat, meggyújtjuk őket, és valami egészen különleges egységgé válnak.. egy teljesen új, sosem látott minőség születik a lángokban. Kicsit olyan ez, mint a Genézis, bár nem tudjuk, annak milyen szaga volt, hehe."

A Bécsi úton álló művet tehát a Brühl-féle iskola inspirálta, ehhez kétség sem fér. Szerencsénk volt, mert közel van szerkesztőségünkhöz: annyira friss volt, amikor alkalmunk volt lefényképezhetni, hogy még körbe se kerítették; a főváros köztéri szobrait gondozó Budapest Galéria emberei éppen elmentek a kordonért, így - bár tudjuk, hogy nem szép dolog - megtapogathattuk, megízlelhettük az alkotást, egészen közelről szemügyre vehettük, milyen anyagokat használt a mester. Önöknek, Kedves Olvasóink, erre nem nyílik módjuk, a fotó alapján csak részben fejthetik meg, mi minden lángolhatott itt, hehe.

A dolog most már ott tart, hogy megszületett az első kritika. Azonnal le kell szögeznünk, hogy egyetlen sorával sem értünk egyet, de azzal főleg nem, ahogy az ítész a mű létrejöttének motívumait fejtegeti. Hogyaszongya: " (...) Én itt kérem sem a művészt, sem a művészetet nem látom. Egy közös képviselőt látok, aki három hétig várta, hogy jöjjenek, ürítsék ki a kukát, de nem jöttek, nem ürítették. Na, erre aztán feldühödött."

Tiszteljük, becsüljük műtárgyainkat, és utódainkat is neveljük műtárgyaink tiszteletére, becsületére!

Olvasztásos módon készül köztéri szobor - vegyes technika, mûanyag, háztartási hulladék
Olvasztásos módon készül köztéri szobor - vegyes technika, mûanyag, háztartási hulladék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.