Azt mondja a szomszéd: Apait-anyait beleadtunk!

"Apait-anyait beleadtunk, megérdemeljük, hogy a magyarokkal együtt az Európa-bajnokság házigazdái legyünk" - mondja reménykedve és bizakodva Zoran Cvrk, a társpályázat horvát projektmenedzsere. A lapunknak nyilatkozó szakember ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy ő és az előkészületekben részvevők egyre jobban izgulnak az UEFA-döntés előtt.

Cvrk azonban állítja: idegeskedésről szó nincs a horvát táborban, ahol izgalmas vetélkedésnek tekintik az Eb rendezési jogának elnyeréséért folytatott küzdelmet. Szerinte Horvátország és Magyarország az "évszázad projektjét" nyerheti el, ha a kiválóan előkészített közös pályázattal az első helyen végez.

Horvátország nem csupán az országimázs megerősítését reméli az Eb esetleges megrendezésétől. A kormány és a labdarúgó-szövetség abban bízik, hogy az UEFA kedvező döntése esetén a horvát gazdaság, idegenforgalom és sportélet (elsősorban a labdarúgás) újabb lendületet kap. Számítások szerint az Eb előkészítése és lebonyolítása ötvenezer új munkahelyet teremthet Horvátországban. A várható nyereség sem lenne elhanyagolható. Ljubo Jurcic gazdasági elemző 300-400 millió euróra becsüli az Eb-től várható horvát profitot.

Zoran Cvrk szerint Horvátország 900 millió eurót ruházna be egyes ágazatokban az infrastruktúra korszerűsítésébe, bővítésébe és az Eb szempontjából fontos (sport)létesítmények építésébe. Az összegből 367,28 millió eurót a mérkőzések helyszíneként kijelölt stadionok - az eszéki Gradski Vrt, a spliti Poljud és a zágrábi Maksimir - rekonstrukciójára, illetve egy új stadion építésére fordítanák, amely Rijekában kapna helyet. Bár Cvrk kiválónak nevezte hazája autópálya-hálózatát, szállodai és repülőtéri kapacitásait, nem titkolja, hogy új beruházásokra ezeken a területeken is szükség lesz. A horvátok néhány projekt megvalósításához - így a zágrábi nemzetközi repülőtér vagy a Maksimir és a Poljud stadion felújításához - az UEFA döntésétől függetlenül egyébként is hozzáfognának.

Egy internetes szavazás szerint a 4250 voksoló 75 százaléka egyetért: Horvátország és Magyarország megérdemli, hogy a 2012-es Eb házigazdája legyen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.