Kétezer-tizenkettes a meccs

Walesben hétfőn, a különgép leszállásakor 13 fok volt. És holnap kiderül.

Az utóbbi persze már nem meteorológiai jelentés: arra vonatkozik, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága szerdán határoz a 2012-es Európa-bajnokság helyszínéről. Azt nem lehet tudni, mi dönt, miként a rendező ország(ok) előző két kijelölésekor, az 1999-es aacheni, majd a 2002-es nyoni választáson sem sejtett senki semmit a kihirdetés pillanatáig. Ha valamilyen jó jelbe akarok kapaszkodni, akkor leginkább a nyolc évvel ezelőtti szavazást idézem fel, mert akkor a topfavoritnak tetsző dél-európai nagyhatalom nem nyert. Annak idején Spanyolország látszott uralni a mezőnyt, most Olaszország az "ász", és mit sem fogadnánk szívesebben annál, mint azt, ha ezúttal Magyarország lenne "Portugália"...

A régebbi klasszisok felvonulásán nem múlhat a siker: itt van Cardiffban az éppen ötven esztendeje Aranylabdát nyert Albert Flórián, valamint Mészöly Kálmán. Meg Bene. De már nem a korán elhunyt "Ferike", hanem Bene László országos rendőrfőkapitány. A küldöttségben helyet kapott Demcsák Zsuzsa, aki a kedd délutáni magyar prezentáció moderátora lesz. A bemutató próbáját otthon "dublőrökkel" tartották; már, ami a magyar és a horvát miniszterelnök megjelenését illeti. Kedd délben viszont Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader "lép fel" az itteni főpróbán - majd természetesen az előadáson is - a delegációk tagjain kívül mindenki elől elzárt cardiffi városházán, miközben a legújabb hírek arról szólnak, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem képviselteti magát Walesben Juscsenko ukrán és Lech Kaczynski lengyel államfő.

Mondom, kiderül.

Az pedig nem a protokoll megsértése, hogy show-t emlegetek, mert Gyárfás Tamás, a közös pályázati bizottság magyar vezetője - "főtanácsadójával", Lakat T. Károllyal egyetértésben - hangsúlyozza: "A prezentációnk egyszerre lesz komoly és játékos, mert a futball is az." Ennek jegyében nyújtanak majd át Michel Platininak - illetve rajta keresztül az UEFA-nak - egy 24 karátos, kisméretű aranylabdát; "kapcsolják" az űrből Charles Simonyit; s ezért szólal meg Kisteleki István MLSZ-elnök horvátul és Vlatko Markovic, a horvát szövetség elöljárója magyarul.

Ám a legszebb fordulat az volna, ha szerdán úgy érezhetnénk: a döntés hét nyelven beszél...

Magyar és horvát Eb-ereklyék a "kirakatban": minden készen áll a prezentációra
Magyar és horvát Eb-ereklyék a "kirakatban": minden készen áll a prezentációra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.