Bilincsbe vert egyetemi oktató

Szabó László Zoltán egyetemi tanár még egyeztet az ügyvédeivel, csak azután dönt, hogy feljelenti-e a rendőröket, akik a múlt pénteken megalázták, szidalmazták a Szabadság téren. A BRFK szerint az intézkedés jog- és szakszerű volt.

Szabó László Zoltán egyetemi tanár, az ELTE és a Pázmány Péter egyetem oktatója pénteken egyik tanítványát vélte felismerni a Szabadság téren rendőrök gyűrűjében. Nyers hangon, lekezelőn beszéltek vele - idézte fel a történteket lapunknak -, utasították, hogy ott helyben ürítse ki a hátizsákját.

- Nem tudtam, mi történt, mielőtt odaértem. A fiatalember állítólag át akart mászni a szovjet emlékmű köré vont kerítésen - mondta a tanár. - A rendőrök mindenesetre meglehetősen fenyegetően léptek föl vele szemben, ezért odamentem, és azt mondtam: ha bántalmaznák, itt vagyok és tanúskodom. Erre lef...kalapoztak. Szemüveg nélkül sajnos nem tudtam elolvasni az azonosító számukat, ezért kértem, ha már ilyen stílusban beszélnek velem, hadd fotózzam le őket.

Az egyik rendőr azonban kicsavarta a mobilt a kezéből. Kis híján tönkrement a 60 ezer forintos készülék, majd felszólították, hogy igazolja magát. Szabó László Zoltánnál csak egy fénykép nélküli, fideszes parlamenti szakértői igazolvány volt, azt mondja, amikor felmutatta, kinevették a rendőrök, hogy ezzel most kitörölheti... Ezután közölték, hogy mivel nem tudja igazolni magát, előállítják.

Rendőrségi körökben többen tudni vélik, hogy Szabó László Zoltán kissé talán ittas volt, amikor "le-kommunista-rendőrözte" s más, politikai tartalmú trágárságokkal illette a garázda fiatalemberrel szemben jogszerűen intézkedő járőröket.

- Ha megszondáztattak volna, nem beszélnének valótlanságokat. Nem voltam ittas. A magas vérnyomásom miatt nem is nagyon ihatok. Nem is kommunistáztam le őket, nem voltam trágár. Csak az ellen emeltem szót, hogy a politikai rendőrség módszereivel akarják megfélemlíteni az embereket.

Szabót és a fiatalembert előállították. Az egyetemi oktatót "a szakszerű rendőri intézkedés akadályozásával" és "a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenséggel" gyanúsítják.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője szerint az intézkedő rendőrök többször is felszólították "az urat", hogy távozzon, ne akadályozza a rendőri intézkedést. Jármy szerint Szabó azzal akadályozta a rendőri intézkedést, hogy indokolatlan fellépésével megosztotta a rendőrök figyelmét, nehezítve kötelességük teljesítését.

Hét órával később - Szabó elmondása szerint - olvasatlanul írta alá a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet.

- Nem volt nálam a szemüvegem, a rendőrök meg azt mondták, ha nem írom alá, benn tartanak hétfőig - mondta Szabó László Zoltán. - Ügyvédeim szerint minden, amit velem tettek, törvénytelen. Még konzultálok velük, hogy milyen lépéseket tegyünk az ügyben. Nem magam miatt, de ami velem történt, az mással is megtörténhet.

A BRFK nem folytat belső vizsgálatot. A rendőri jelentések alapján az intézkedést jog- és szakszerűnek tartják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.