Pulitzer-díj: a Wall Street Journal és az AP a díjazottak között

Átadták hétfőn New Yorkban a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző sajtódíjakat; az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetését idén megkapta többek között a The Wall Street Journal üzleti és politikai napilap és az Associated Press hírügynökség.

Az újság két kategóriában is elnyerte az elismerést: közszolgálati kategóriában a visszadátumozott részvényopciók miatt kirobbant, amerikai vállalatokat megrázó tavalyi botrányról szóló tudósításaiért, nemzetközi riport kategóriában pedig a kapitalizmus kínai térnyeréséről szóló írásért.

Az AP sürgős hír kategóriában győztes fotója egy Ciszjordániában izraeli biztonságiakkal hadakozó zsidó nőt ábrázol.

Pulitzer-díjban részesült vezércikk kategóriában a New York-i The Daily News a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban leomlott New York-i Világkereskedelmi Központ tornyok helyén, a Ground Zerónál dolgozó munkások nevében írt szerkesztőségi cikkeiért.

Az oknyomozó riport kategóriában az Alabama állambeli The Birmingham című lap újságírója, Brett Blackledge nyerte el a díjat, mert feltárta az állam oktatási rendszerében elharapózott nepotizmust és korrupciót.

A feature kategóriában a The New York Times, a belföldi riport kategóriában a Boston Globe, a helyi tudósítás kategóriában pedig a Miami Herald kapott Pulitzer-díjat.

Az ismeretterjesztés műfajában a Los Angeles Times három újságírója, Kenneth R. Weiss, Usha Lee McFarling és Rick Loomas érdemelte ki az elismerést a túlhalászott óceánokról szóló írásaikért.

A LA Weekly hetilap újságírója, jonathan Gold lett a győztes kritika kategóriában.

A feature (nem hír jellegű) fotó műfajában Renee C. Byer, a kaliforniai The Sacramento fotósa nyert. Képe egy rákbetegséggel küzdő egyedülálló anyát és annak fiatal gyermekét ábrázolja.

A díjakat odaítélő testület az idén külön elismerésben részesített egy iráni fotóst, Dzsahangir Razmit, akinek egy 1979-ben egy iráni kivégzőosztagról készített fényképe 1980-ban Pulitzer-díjat kapott hírfotó kategóriában, de a felvétel készítőjének kilétét csak tavaly decemberben fedte föl a The Wall Street Journal egyik újságírója.

A Pulitzer-díjakat a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda egy 18 tagú testület ajánlására. A díjat 10 ezer dollárral honorálják, kivéve a közszolgálati kategóriát, amelyben Pulitzer-aranyérmet osztanak ki. Az idén ítélték oda a 91. alkalommal az újságírás legrangosabb szakmai kitüntetését, amelyet a makói születésű Pulitzer József magyar származású amerikai sajtómágnás alapított meg, aki idén lenne 160 éves.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.