Rendőrt kérnek a fadöntéshez

A jogerős engedély ellenére hétfőn sem kezdte meg a szigligeti nyárfasor 62 fájának kivágását a Magyar Közút Kht. alvállalkozója.

Vörös Gyula, a kht. területi igazgatója azt mondta: az alvállalkozó arra hivatkozva adta vissza a megbízást, hogy a fakivágást ellenzőik megfenyegették. Azonban sikerült új alvállalkozót találniuk, akik elvégzik a munkát. Ha a tiltakozók megakadályoznák a kivágást, rendőri segítséget kérnek.

Mint beszámoltunk róla, a közútkezelő azért döntött a 80-100 éves fák kivágásáról, mert az általuk felkért szakértő szerint a nyárfasorban lévő elöregedett, korhadt növények komoly baleset- és életveszélyt jelentenek az autósokra és a strandolókra. Palotai Emma, a fakivágást ellenzők szóvivője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vágási engedély csak a fák kizöldülésétől lombhullásig tartó vegetációs időszakon kívül érvényes, márpedig a nyárfákon már megjelentek a levelek. Vörös Gyula szerint határesetről van szó, úgy véli, néhány napig még biztosan nem kezdődik el a vegetációs időszak.

Palotai Emmától megtudtuk: két egymástól független szakértői vélemény azt támasztja alá, hogy a nyárfák közül legalább 17 megmenthető. Hétfőn beadvánnyal fordultak a környezetvédelmi főfelügyelőséghez, hogy függessze fel a fakivágáshoz korábban kiadott jogerős engedély végrehajtását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.