Adócsaló megmentők?

Az Egy-Másért Egymásért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Földesi-Szabó Lászlót pár napja még arról faggatták, miként menekítette haza a Törökországba szöktetett kisfiút. Őt és társait most több mint egymilliárdos vám- és áfacsalással gyanúsítják.

Valóságos szervezetté épült az Egy-Másért Egymásért Alapítvány és a hozzá kapcsolódó több cég, amelyek együttműködve 1,22 milliárdnyi adót, illetve vámot "felejtettek el" megfizetni. Úgy tudjuk, Földesi-Szabó Lászlót, az alapítvány kuratóriumának elnökét pénteken letartóztatták a nyomozók. Aznap reggel több budapesti vállalkozásnál, és a kiemelten közhasznú nemzetközi alapítványnál tartottak házkutatást. Az érintett vállalkozások és az alapítványt irányító gyanúsítottak 2004 májusa, az uniós csatlakozás óta 59 alkalommal hozott forgalomba törvénytelenül, elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket. A nyomozók hat személyt vettek őrizetbe, akiket a Fővárosi Ügyészség indítványa alapján előzetes letartóztatásba helyeztek. Ők csaknem 8500 tonna árut, többnyire gyümölcsöt és más konzerveket a vámhatóság előtt adományként feltüntetve hoztak be az országba, mintha azokat ellenszolgáltatás nélkül kapta volna az alapítvány.

Így a beérkező élelmiszerekre sem vámot, sem áfát nem kellett fizetni. A szállítmányokat ugyanakkor az alapítvány a valóságban nem vette át, karitatív célok helyett több hazai üzletláncnak adta el - tájékoztatta lapunkat Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

Információink szerint az alapítvány fő támogatója 16 éve egy élelmiszer-ipari termékek exportjával, importjával foglalkozó budapesti székhelyű cég, amely több kontinensről szerzi be áruit: sót, teát, kávét, szeszes italt, félkész, fagyasztott, konzerv-, hús és tejtermékeket, illetve gyümölcskészítményeket. Vevői között ott vannak a legnagyobb hazai élelmiszerláncok. A százmilliós támogatást és áruadományokat nyújtó cégcsoport kétszázötven főt foglalkoztat, és nyolc leánycégből áll, közöttük vámügynökséggel foglalkozó kft. is szerepel. Információnk szerint a több tízmilliárd forintos forgalmú cégcsoport több vezetőjét is letartóztatták. Fővárosi irodájukban tegnap egész nap nem vették fel a telefont, ahogy az Egy-Másért Egymásért alapítványnál sem.

Czuh János, az alapítvány területi képviselője azt mondta: megdöbbenve hallotta a híreket. Semmiféle bűncselekményről nem volt tudomása. Sokaknak feltűnt ugyanakkor az alapítvány bőkezűsége: vajon miből tudnak 100 milliókat szétosztani? De az is szemet szúrt, hogy sokmilliós luxusautóval közlekednek a karitatív szervezet főnökei. (Lapunk Szombati számában Földesi-Szabó László, a nyugállományú rendőr ezredes, egykori operatív tiszt még az alapítvány jó szándékú adományairól, illetve Bálint Antónia műsorvezetőhöz fűződő kapcsolatáról beszélt, aki - mint mondta - gyermeket vár tőle.)

Papp Edina, a Törökországból hazahozott kisfiú édesanyja sem tudott "a megmentőt" ért vádakról. - Soha nem kérdeztem, mivel foglalkoznak, honnan van pénz Karcsikára. Nem érdekelt milyen autóval járnak, csak az, hogy segítettek. Bármi is a vád ellenük, én örökké hálás vagyok azért, hogy visszakaptam a fiam. Nekünk még szükségünk lett volna Földesi-Szabó segítségére. Karcsi arca megsérült. Nem tudom mitől keletkezett a seb a gyerekem állán, nem mondja el, de kifizették volna a műtétet, s ha kell, a magántanárokat is - mondja az asszony.

Mehmet Karcsika, édesanyjával és hazamenekítõje, Földesi-Szabó László
Mehmet Karcsika, édesanyjával és hazamenekítõje, Földesi-Szabó László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.