Az idősebbik mérgezett keceli gyerek már jól van

A Kecelen súlyos mérgezést szenvedett két kisfiú - akiket a szegedi gyerekklinikán ápolnak - állapota javult. Közben felvetődött a dél-alföldi mentőhelikopter-bázis létesítésének a szükségessége. Az OEP közölte: megtéríti az életmentő beavatkozás költségeit.

A mérgezést szenvedett két kisfiú közül a kisebbik, öthónapos gyerek jelenleg is lélegeztető gépen van - mondta Túri Sándor, a klinika igazgatója. Két és fél éves testvére már nincs az intenzív osztályon: tiszta a tudata, étvágya is jó, gyógyszerre sincs már szüksége.

Mint arról beszámoltunk, a mérgezést szenvedett gyerekek állapotát csütörtökön egy Kiskunhalasról érkezett esetkocsi orvosa stabilizálta. Pécsről mentőhelikoptert indítottak a súlyosabb állapotban lévő öt hónapos gyerekért, bátyját a mentő szállította el. A gép pilótája azonban a levegőben tudta meg, hogy nem Pécsre, hanem a szegedi gyerekklinikára kell szállítania a kisfiút, az út megtételéhez azonban nem volt elég üzemanyaga, ezért a Keceltől mintegy ötven kilométerre lévő jakabszállási reptéren tankolt. A keceli Pintér Művek tulajdonosa, Pintér József azt mondta: az eset időpontjában az ország légterében repült, rádión jelezte, engedélyt ad arra, hogy a telephelyén lévő reptéren a helikopter megtankoljon. Erre azonban nem került sor, mert - miként Pintér közölte - nincs szerződése a mentőszolgálattal. A vállalkozó megemlítette: már évekkel ezelőtt felajánlotta, hogy a dél-alföldi légimentő-bázis megépítéséig a szolgálat használja a keceli repteret.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tegnap erre úgy reagált: szerződés nélkül is leszállhatott volna Kecelen tankolni a mentőhelikopter, de ez az információ technikai okok miatt nem jutott el hozzá. Győrfi hangsúlyozta: a mentőhelikopterek üzemeltetése, tárolása, szigorú előírások szerint zajlik, amely jelentős beruházást igényel, ezért határoztak egy új légimentő-bázis építéséről, amelynek helyszínéről várhatóan az idén döntenek. Korábban Szentes vagy Kiskunfélegyháza tűnt esélyesnek a légibázis létesítésére. Információink szerint jelenleg Szeged is lehetséges helyszínnek tűnik.

Garai István, Kiskunfélegyháza szocialista országgyűlési képviselője megkeresésünkre úgy nyilatkozott: néhány hete a parlamentben kérdést intézett a szaktárcához az évek óta ígért dél-alföldi légimentő-bázis létesítésének időpontjával kapcsolatban. Hozzátette: a megoldás nem tűr halasztást.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk: a mérgezés ügyében a vizsgálat folytatódik, szándékosságra utaló adat nem merült föl. Kihallgatták már az édesanyát, a nagymamát és a házban dolgozó munkásokat. Azokra a véleményekre reagálva, amelyek szerint ilyen pici gyerekek nem tudnak feltörni egy ampullát, illetve nem isznak a kifejezetten rossz ízű szerből, a főkapitányság szóvivője azt mondta: nincs arra tanú, hogy a keceli gyermekek ittak volna az atkairtóból, amely rendkívül erős, és rendeltetésszerű felhasználásakor bőrön keresztül fejti ki a hatását. Megemlítette: volt már arra példa, hogy egy egyéves gyerek ampullát tört fel.

Időközben vita támadt a kezelések finanszírozásáról. Túri Sándor úgy nyilatkozott: mivel április második hetében kimerítették a klinikának erre a hónapra megszabott teljesítményvolumen korlátját, az ezt követően felvett gyerekek után az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) már nem számíthatnak finanszírozásra.

Molnár Attila, az OEP finanszírozási főosztályvezető-helyettese minderre úgy reagált: a pénzhiányért a rossz gazdálkodási gyakorlat is felelőssé tehető. A szegedi gyermekklinikán sok olyan ellátást - például mandulaműtétet vagy a megfázások kórházi kezelését - számolnak el, amit nem a klinika feladata volna elvégezni. Molnár úgy fogalmazott: a klinikának a súlyos esetekre kellene a rendelkezésére álló összegeket fordítania. Hozzátette: a két keceli kisgyermek extra finanszírozási igényű terápiájára külön keret áll rendelkezésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.