"Fertelmes, hogy micsoda politikát csináltak a halálából"

H. Imréből Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere csinált néhány napra híres halottat - írja Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság tiszteletbeli elnöke, akinek nagyon rossz véleménye van az eset jobb- és baloldali kezeléséről. - A teljes cikk lapunk holnapi számában jelenik meg.

"A Klubrádió Kontra című programjának műsorvezetője, Orosz József az április 11-i adást majdnem teljes egészében a halálesetnek szentelte. (...)
A műsor az Egészségügyi Minisztérium aznapi állásfoglalására épült, amely az Egészségbiztosítási Felügyeletnek és az ÁNTSZ délalföldi régiója tisztiorvosának a vizsgálata alapján a hódmezővásárhelyi kórház a vétkes. Orosz József úgy kontrázta meg Lázár János kijelentését, hogy azt érzékeltette, nem az egészségügyi reform, hanem a hódmezővásárhelyi kórház a felelős H. Imre haláláért. A kórház, amelynek dolgozói tüntettek az egészségügyi reform ellen, amelynek igazgatója Mengeléhez hasonlította Molnár Lajos egészségügyi minisztert. Egészségügyi reform? Na, majd megmutatjuk nekik, mit hoz az egészségügyi reform. Egy ilyen kórházban az orvosok nyilvánvalóan rettegnek a főnöktől, és bármit mond is a szakmai meggyőződésük, nem mernek a főnök parancsa ellenére cselekedni. Világos a kép: az egyik oldalon ott a bolsevista, nemzetgyilkos egészségügyi reform, amely bevezetése hatodik napján már halálos áldozatot követel, a másikon a szélsőjobboldali, nyilas kórház, ahol a politika fontosabb, mint az emberi élet, és ahol ismét a parancsra tettem logikája érvényesül." - írja Kőszeg Ferenc.

Cikkét ezzel zárja: "Április 12-én Lázár János a vásárhelyi kórházban elvégzett boncolás jegyzőkönyvére hivatkozva kijelentette, a kórház vezetését és az ügyeletes orvosnőt semmiféle felelősség nem terheli. Nincs összefüggés a beteg továbbküldése és a halála között. De ha így van, akkor mi a baj az egészségügyi reformmal? Azt mégsem gondolhatja a polgármester, hogy mindig minden beteget a hódmezővásárhelyi kórházban kell ellátni.
Az elhunyt bátyja mondta meg az őszintét: 'Fertelmes, hogy micsoda politikát csináltak a halálából.' És feltette a reálisan létező kérdést: miből fogja Imrét eltemetni."

(Kőszeg Ferenc írása a Népszabadság keddi számának Vélemény rovatában jelenik meg.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.