Hetven milliárd dollár felett a biotech cégek árbevétele

Folyamatosan növekszik a világ vezető biotechnológiai vállalatainak árbevétele: a tőzsdei biotech cégek forgalma tavaly első ízben lépte át a 70 milliárd dolláros határt - tette közzé elemzésében az Ernst and Young.

A legerősebb az Egyesült Államokban a biotechnológiai szektor, s ez kihatással van a világ más részeire, elsősorban Európára - állapítja meg a tanulmány.

A nemzetközi könyvvizsgáló cég szerint az ágazat sikereit az is tükrözi, hogy az 500 millió dollárt meghaladó felvásárlási ügyleteknél a felár általában 60 százalék volt tavaly, kétszer annyi, mint a 2003-2005 közötti időszakban.

A felár növekedése arra utal, hogy a feltörekvő biotechnológiai vállalatok egyre fontosabb szerepet játszanak az új gyógyszerek kifejlesztésében. Ezért jellemző, hogy a nagy gyógyszeripari cégek - mint például a Pfizer, az AstraZeneca, a GlaxoSmithKline és a Novartis - nagy hangsúlyt helyeznek a biotech cégek felvásárlására.

Tavaly a tőzsdén szereplő biotech cégek árbevétele 14 százalékkal 73,4 milliárd dollárra nőtt, az ágazat 27,9 milliárd dollár friss tőkét vont be, egy évvel korábban 19,7 milliárdot. Az Ernst and Young becslése szerint az ágazat várhatóan még 2010 előtt eléri a 100 milliárd dolláros bevételt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.