Az EU kevesebb magyar CO2-kibocsátást akar

Feltételesen fogadta el egyelőre az Európai Bizottság azt a tervet, amelyet Magyarország az európai széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszer keretében nyújtott be.

A 2008-2012-es időszakra vonatkozó, ún. allokációs tervben Brüsszel hétfőn évi 26,9 millió tonnának megfelelő kibocsátást hagyott jóvá, ami 3,8 millió tonnával kevesebb a magyar igénynél. (A hazai kormány további 1,4 millió tonna kibocsátással számol azokban az ágazatokban, amelyek 2005-ben még nem számoltak be szén-dioxid-kibocsátásukról.) Az Európai Bizottság egyúttal rendelkezési változtatásokat is kér. Ezek a kiosztás utólagos kiigazítására, garanciavállalással történő állami támogatásra vonatkoznak, s Brüsszel megítélése szerint ellentétesek az EU-joggal.

A kibocsátáskereskedelmi rendszer célja: úgy csökkenjen az energiatermelésben és az iparban az üvegházhatást okozó gázok mennyisége, hogy ez a lehető legkevesebbe kerüljön a gazdaságnak, a tagállamok pedig könnyebben teljesíthessék a kiotói jegyzőkönyvben tett vállalásaikat.

A nemzeti kiosztási tervek meghatározzák a tagállami szintű összkvótát, és rendelkeznek arról, hogy egy-egy üzem mennyi széndioxid-kibocsátási egységből gazdálkodhat. A magyar tervet tizenkilencedikként értékelte Brüsszel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.