Véletlen rendszerek a Mindentudás Egyetemén

Wendelin Werner, a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-díj 2006-os kitüntetettje tart rendkívüli előadást a Mindentudás Egyetemén a magyarországi Francia Nagykövetséggel közös szervezésben 2007. április 23-án „Véletlen rendszerek” címmel a Jövő Házában.

Wendelin Werner véletlen rendszerekről szóló előadásának témája a nagy számú elemből álló rendszerek tulajdonságainak matematikai leírása. A francia matematikus előadása során bemutatja, hogyan lehet ezeket a rendszereket matematikailag kifejezni. Az előadás 2007. április 23-án 17:30-kor kezdődik a Jövő Házában (Budapest II., Fény u. 20-22.).

Április 24-én a Francia Intézetben egy konferenciára is sor kerül, melynek címe: „Magyar és francia matematika a gyakorlatban - Francia tudománykommunikációs hálózatok magyar együttműködés-ben”. Az eseményt Jean-Pierre Debaere kulturális tanácsos, a Francia Intézet igazgatója és Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár nyitja meg 16 órakor. A konferencián Wendelin Werner a fázisátmenetek matematikai vonatkozásairól tart díszelőadást. Ezt követően a magyar-francia matematikai kapcsolatokról az Eötvös Collegium és a párizsi Ecole Normale Supérieure által vezetett matematikai program egyik hazai partnerének, a BME Matematika Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, Tóth Bálint fog beszámolni. A francia tudománykommunikációs programokról, hálózatszerű szerveződésükről az Ecole Normale Supérieure tudomány-kommunikációs programjának, a Diffusion des savoirs-nak igazgatója, a természettudós Jean-Paul Dubacq tart előadást.  Végezetül Gajdóczki Zsuzsa, a váci Apor Vilmos Főiskola tanára Georges Charpak Nobel-díjas fizikus kezdeményezésére elindított, és azóta a világ számos országában meghonosított  általános iskolai természettudományos program, a „La main à la pâte” magyarországi vonatkozásairól, az együttműködés eddigi eredményeiről számol be. (Az idegennyelvű előadásokon tolmácsolást biztosítanak, a belépés mindenki számára ingyenes.)

Wendelin Werner látogatása egy programsorozat része, melynek keretein belül a Mindentudás Egyeteme, a Francia Intézet, valamint a Francia Nagykövetség egy vándorkiállítást is szervezett „Matematika a természetben” címmel. A tárlat Budapesten április 6-ig volt látható, ezután Szegeden és Debrecenben állítják ki. A Szegedi Egyetemen április 11-től 18-ig (6722 Szeged, Ady tér 10.), a Debreceni Egyetem Közgazdasági Karán április 23-tól 27-ig (4028 Debrecen, Kassai út 26.). A kiállításra a belépés szintén ingyenes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.